DARS

Ste že kupili e-vinjeto? Ne odlašajte preveč

Letno vinjeto, ki začne veljati 1. februarja, lahko kupite že danes.
Fotografija: Vinjeta 2020. Domžale, 1. februar 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Vinjeta 2020. Domžale, 1. februar 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nalepkam na vetrobranskih steklih je odklenkalo, 1. februarja jih bodo dokončno zamenjale elektronske vinjete. Čeprav je nakup precej enostaven, opravite ga namreč lahko prek spleta in vam za vinjeto ne bo treba čakati v vrsti, Dars uporabnikom svetuje, naj ne čakajo do zadnjega dne.

Vse vrste vinjet je sicer mogoče kupiti največ 30 dni pred začetkom dneva veljavnosti – tega lahko uporabnik sam izbere ob nakupu. Letno vinjeto, ki bo veljala od 1. februarja dalje, lahko torej kupite že danes. Vinjeta bo veljala do istega dne naslednje leto (recimo, če določite datum 15. marec 2022, bo veljala do 15. marca 2023 do polnoči). 

Enostaven nakup prek spleta

Nakup e-vinjete je preprost, opravite ga lahko prek spletne trgovine, kupite pa jo lahko tudi na prodajnih mestih Darsa ali pri pooblaščenih prodajalcih e-vinjet. Spletni nakup lahko opravite v petih korakih, zanj ni ni potrebna registracija. Potrebujete le bančno kartico in veljaven elektronski naslov.

Opozarjajo na napake

Kljub temu Dars uporabnikom svetuje, naj e-vinjeto z začetkom veljavnosti 1. februarja 2022 kupijo čim prej, saj izkušnje prvega meseca prodaje kažejo, da so ob nakupih pogoste napake pri navedbi podatkov o registrskih oznakah. Ob tem so pojasnili, da je tovrstne napake do začetka veljavnosti e-vinjete sicer še mogoče popraviti, kasneje pa ne več. Uporabniki naj zato ob nakupu temeljito preverijo podatke o registrskih oznakah, cestninskem razredu in začetku veljavnosti e-vinjete.

Odstop od nakupa

Novost, ki jo prinašajo elektronske vinjete, je tudi, da lahko uporabniki pred začetkom veljavnosti e-vinjete odstopijo od nakupa, pri čemer so upravičeni do vračila celotne kupnine. Po začetku veljavnosti e-vinjete odstop od nakupa ni več mogoč. S predčasnim nakupom prek spleta ali na prodajnih mestih se bodo uporabniki tudi izognili čakalnim vrstam na prodajnih mestih, so še zapisali pri Darsu.

Tudi z nakazilom

E-vinjeto je mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na Darsov transakcijski račun, a jo je treba v tem primeru naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.

V prodaji od decembra lani

Prodaja prvih e-vinjet je stekla decembra lani, sprva letnih e-vinjet in polletnih za motorna kolesa. Prodali so jih skoraj 74.000, večina kupcev je bila domačih. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledili so kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi oznakami. Nakupi vinjet so bili po Darsovih podatkih sicer opravljeni za vozila z registrskimi oznakami iz 42 različnih držav. Tedenske in mesečne vinjete se do konca januarja še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja pa bodo tudi te le v elektronski različici.

image_alt
Odštevanja je konec: odslej na avtocesto z elektronsko vinjeto

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije