PREŠERNOVA NAGRADA

Ste videli, kako se je Janša »spravil« na Svetlano Makarovič?

Šefa SDS je razburila odločitev ministrstva za kulturo, da ji bo ponovno podelilo Prešernovo nagrado.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Foto: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Foto: Jure Eržen/delo

Predsednik SDS Janez Janša se je tokrat na družbenem omrežju »spravil« na pesnico in pisateljico Svetlano Makarovič. Pravzaprav je šefa SDS zmotila odločitev ministrstva za kulturo, da ji bo ponovno podelilo Prešernovo nagrado.

Prešernova nagrada Svetlani Makarovič se lahko izroči, je prek družbenih omrežij pred dnevi sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot je zapisala, so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče. Svetlana Makarovič je nagrado zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Rupnik.

Svetlana Makarovič FOTO: Voranc Vogel
Svetlana Makarovič FOTO: Voranc Vogel

Svetlana Makarovič je Prešernovo nagrado zavrnila leta 2000, ko jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, ki se je v zadnjem obdobju znašel v pozornosti zaradi navedb redovnic o spolnih zlorabah. Ob aferi se je pojavilo tudi vprašanje, kako postopati z nagrado. Svetlana Makarovič je izrazila pričakovanje, da ji jo bo država letos vrnila.

Janša se je odzval tako, da je objavil pesem Podganja stranka in dodal: »Za tole pozivanje k sovraštvu in nasilju bo avtorici Svetlani Makarovič ministrstvo za kulturo ponovno podelilo Prešernovo nagrado. Vsak dan se bolj kaže, kakšno zlo v politični preobleki je Levica s podporo Golobove vlade

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije