TEKMA ZA PREDSEDNIŠKI STOLČEK

Ste videli burno soočenje Pirc Musarjeve in Krajnikove? (VIDEO)

Pirc Musarjevo je zmotilo, da jo je označila za levo privatizerko.
Fotografija: Nina Krajnik in Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik; montaža S. N.
Odpri galerijo
Nina Krajnik in Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik; montaža S. N.

Tekma za mesto predsednika države se je v teh dneh aktivno začela. Javno so doslej kandidaturo najavile tri ženske – pravnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik, ki bosta zbirali podpise volivcev, ter podpredsednica vladajoče stranke Gibanje Svoboda Marta Kos. Prvi dve sta mnenja soočili v studiu N1, medtem ko je bila Kosova zaradi potovanja v tujino odsotna.

Pirc Musarjevi je Krajnikova očitala, da se njena politika, ki jo zagovarja, ne sklada s tem, kar piše po twitterju. Označila jo je namreč, da je kandidatka levih privatizerjev: »Ne vem, od kod ta oznaka, da sem jaz stara leva privatizerka,« je protestirala Pirc Musarjeva in dodala, da iz nje veje nekaj demagogije in malce sovražnosti do drugače mislečih. Priznala je, da jo je ta oznaka užalila.

Krajnikova pa ji je odgovorila, da sama v tem ne vidi ničesar žaljivega, saj izraz levi privatizerji, ki naj bi ga sama uvedla v zadnjem mesecu, po njenem mnenju označuje tiste ljudi, ki so na ta način strukturno del sistema in so od njega tudi imeli korist, medijsko in ekonomsko.

Bi moral imeti predsednik večje pristojnosti?

V soočenju je bil govor tudi o pristojnostih predsednika republike, ki ima bolj ali manj v Sloveniji le protokolarno vlogo. Pirc Musarjeva meni, da bi moral imeti predsednik večje pristojnosti, kot je recimo imenovanje sodnikov, saj bi se s tem ta tema umaknila iz odločanja državnega zbora, Krajnikova pa, da bi bilo smiselno obdržati Pahorjev »element povezovalnosti«, a ob tem poudarja, da bi bilo predsednikovo mešanje v razne podsisteme izjemno avtoritarno dejanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije