OBSODBA

Ste slišali, zakaj je Klakočar Zupančičeva dala Ruparju košarico?

Politični vrh obsodil izjave predsednika Inštituta 1. oktober, s katerimi si je zaprl vrata do odločevalcev.
Fotografija: Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je odpovedala že dogovorjen termin sestanka s predsednikom Inštituta 1. oktober Pavlom Ruparjem zaradi njegovih izjav na sredinem shodu upokojencev v Ljubljani. Vlada pa je izrazila ničelno toleranco do sovražnega govora in sporočila, da se ne bo vključevala v dialog s tistimi, ki ga širijo.

Rupar nad Biserko Marolt Meden

Na sredinem, že četrtem shodu upokojencev so med drugim odmevale besede Pavla Ruparja, ki je uperil ostro kritiko v svetovalko predsednice države Nataše Pirc Musar Biserko Marolt Meden, sicer nekdanjo predsednico društva Srebrna nit, ki je sodelovala pri pripravi predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Rupar je med drugim zahteval »odstranitev« Biserke Marolt Meden, kar je v sredo ostro obsodila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da za teptanje dostojanstva, kakršnemu smo bili priča na sredinem shodu upokojencev v Ljubljani, v državnem zboru ni prostora.

»Moja vrata, torej vrata predsednice državnega zbora, so ljudem, ki počnejo takšne stvari, zaprta. Pa ne zaradi legitimnosti njihovih zahtev, ampak zaradi nelegitimnosti takšnih posameznikov,« je poudarila.

Pavel Rupar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Pavel Rupar. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Včerajšnji dogodki na Trgu republike, uporabljena retorika in teptanje človeškega dostojanstva so bili razlog, da smo v Gibanju Svoboda pred skoraj natanko letom dni stopili na politični parket. Kolikor mi je znano, sta celoten državni vrh, predsednica republike in tudi predsednik vlade odrekla legitimnost tako organizatorjem kot podpornikom včerajšnjega shoda,« je poudarila. Tudi državni zbor, je dodala, zlorabi svobode govora ne sme dajati nobene vloge. Ob tem je pojasnila, da je bil sestanek, dogovorjen za 16. maja, sicer sklican na Ruparjevo željo.

Širjenje sovražnega govora so obsodili tudi v kabinetu predsednika vlade, kjer poudarjajo, da s posamezniki, ki širijo manipulacije in zavajajo javnost, ne bodo sodelovali. Na Ruparjeve besede pa so se ostro odzvali tudi v stranki Levica in v kabinetu ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije