NAJ SE POGLEDATA V OGLEDALO

Ste slišali težke besede naše predsednice, ki jih je namenila Hamasu in Izraelu?

Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi, je sporočila Nataša Pirc Musar.
Fotografija: Nataša Pirc Musar je spregovorila o pobijanju civilistov in otrok v Gazi.FOTO: Caitlin Ochs Reuters
Odpri galerijo
Nataša Pirc Musar je spregovorila o pobijanju civilistov in otrok v Gazi.FOTO: Caitlin Ochs Reuters

Ves svet je bil pretresen, ko je Hamas napadel izraelske otroke, starše in starejše. Ves svet zgroženo gleda, kako umirajo otroci v Gazi. In zato se je oglasila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki pravi: »Naj se Hamas in Izrael pogledata v ogledalo.«

image_alt
Biden pozval k zaščiti bolnišnice v Gazi, premirja ni na vidiku

Ravno danes je sicer skozi mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra, poročajo egiptovski mediji. Informacijo je potrdila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). ZN v Gazi naj bi bilo gorivo tudi namenjeno. Izraelske sile pa so davi vstopile na območje bolnišnice Al Šifa v Gazi, kjer naj bi izvajale operacijo proti poveljniškemu centru gibanja Hamas. Od Palestincev se vrstijo pozivi k ustavitvi posredovanja, ZDA so Izrael opozorile na nujno zaščito bolnišnice in bolnikov v njej.

image_alt
Masaker v bolnišnici: Izraelci zadeli konvoj reševalnih vozil, trupla so povsod (VIDEO)

Ob nasilju v Gazi tako predsednica izjavlja: »Pobijanje civilistov in med njimi otrok, tistih najbolj nemočnih in ranljivih med nami, je zločin. Je zavržno dejanje. Ni več le odgovornost posamične države; postaja naša skupna odgovornost. Takšni napadi so napad na našo skupno temeljno človečnost in so skrb vseh nas.

Rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča sankcionira neposredne napade na civiliste in otroke kot vojna hudodelstva. V primeru sistematičnih kršitev jih sankcionira tudi kot hudodelstva zoper človečnost. Mednarodno kazensko sodišče ima jasne vzvode za ukrepanje v primeru novačenja otrok v oborožene sile ali v primeru hudodelstev, ki so posebej uperjena zoper otroke. Slednje se dogaja v Gazi, kjer je dobra polovica prebivalstva mlajšega od 18 let.

Zato pozdravljam začetek preiskave v Gazi, ki jo je sprožil tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča, in ga podpiram pri njegovem delu. Zbiranje in ohranitev dokazov bo zelo pomembno. Verjamem, da bo preiskava dobro opravljena.

image_alt
Ubitih naj bi bilo že ogromno otrok: »Številke so grozljive«

Nasilno uveljavljanje svojega prav na račun življenj nedolžnih, celo novorojenih in nedonošenih otrok, je nedoumljivo. Pridružujem se generalnemu sekretarju Organizacije združenih narodov v pozivu obema vpletenima stranema k takojšnji prekinitvi napadov na civilno prebivalstvo in otroke Gaze. Tudi vojne imajo pravila, ki veljajo za vse.

Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi. Pomagati jim moramo zdaj. In naj se Hamas in Izrael pogledata v ogledalo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije