KRI ZA ISKANJE ZDRAVILA

Ste preboleli covid 19? Darujte kri in pomagajte drugim obolelim

Objavljeno 29. julij 2020 19.18 | Posodobljeno 29. julij 2020 22.04 | Piše: Ma. M.

Zavod za transfuzijsko medicino prosi tiste, ki so bili testirani in so bili pozitivni, da darujejo kri.

Poseben krvodajalski poziv. FOTO: Blaž Samec, Delo
Zavod za transfuzijsko medicino vabi Slovence in Slovenke, da sodelujejo pri zdravljenju bolnikov s covidom 19 v prihodnje.

»Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (sars, mers) je prebolevniška plazma mogoče in učinkovito zdravilo tudi za covid 19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost. Prav zato je tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid 19 (v nadaljevanju HCP). Samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele covid19, lahko pridobimo to zdravilo,« so zapisali na svoji spletni strani.

Postopek bo enak kot pri vseh krvodajalcih, kjer sta v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika. »Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles sars cov-2 in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo (nevtralizacijski in serološki test). HCP-plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s covidom 19 ali za nadaljnje raziskave. V primeru, da protiteles s testi ne bomo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike,« še dodajajo.
 

V primeru, da ste pripravljeni sodelovati in darovati plazmo/kri za zdravljenje bolnikov, jim to sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličite 030 485 510 vsak delovnik od 8. do 13. ure.     

Deli s prijatelji