VRNITEV GLOB

Ste bili v času epidemije oglobljeni? Ministrica ima dobro novico za vas (VIDEO)

Vlada je potrdila predlog zakona za odpravo kazni za kršitve neustavnih covidnih odlokov.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan. FOTO: Blaž Samec, Delo

Vlada je na današnji redni seji potrdila besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je dejala, da se bodo ustavili vsi postopki oziroma prekrški, ki so bili storjeni v času ukrepov zaradi nalezljive bolezni covida-19 v času Janševe vlade.

»Predlog zakona celovito ureja področje izplačila zneska glob, stroškov prekrškovnega postopka, postopka prisilne izterjave in odvzete premoženjske koristi v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili za prekrške, storjene med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022, kot kršitev ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19.«

Zaradi kršenja covidnih pravil je bilo po besedah Pipanove sproženih več kot 62.000 prekrškovnih postopkov ter izrečenih za več kot 5,5 milijona evrov glob.

Od tega je bilo 30 odstotkov oziroma 1,7 milijona evrov glob plačanih prostovoljno, preostalih 70 odstotkov pa je šlo v prisilno izterjavo.

Vlada je s predlogom zakona ustavila postopke izterjave, zapora ..., v celoti pa se predvideva povračilo glob in tudi izbris podatkov iz evidenc prekrškovnega organa in sodišč.

Kdaj bodo globe povrnjene?

Pravosodna ministrica je dejala, da je vlada danes sprejela predlog zakona, ki gre zdaj v obravnavo po rednem postopku. Ministrica natančne časovnice, kdaj bi bile globe državljanom povrnjene, ne zna natančno napovedati, a če bo šlo vse po načrtu, bi lahko zneske začeli izplačevati proti koncu leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije