OŠKODOVANI

Starši, stiskajte pesti: kmalu več denarja za otroke?

Objavljeno 20. september 2019 08.54 | Posodobljeno 20. september 2019 08.54 | Piše: Ma. M.

Gre za denar, ki ga po prejšnjem zakonu starši niso dobili. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Vlada je na seji 19. septembra sprejela predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, zdaj je na vrsti državni zbor. Gre za spremembo zakona, ki je bil spoznan za neustavnega, saj so bili nekateri otroci upravičeni le do enega dodatka. Zdaj bi lahko dobili izplačanega še drugega, in to za nazaj. 
 

Starši so upravičeni do obeh dodatkov, tudi za nazaj. 

Ustavljene izvršbe proti staršem

Starši slepih in slabovidnih otrok so v obdobju vse od leta 2003 dalje izbirali med dvema dodatkoma, in sicer med dodatkom za pomoč in postrežbo po zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in dodatkom za nego otroka po zakonu, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke. Z namenom iskanja rešitve pomoči staršem slepih in slabovidnih otrok je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer po novem letu sklicala sestanek z državnim odvetništvom in varuhom človekovih pravic, kjer se je iskalo pravno podlago za pripravo posebnega zakona. V mesecu februarju je bila problematika staršev slepih in slabovidnih otrok obravnavana tudi na seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti v državnem zboru, kjer se je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zavezalo, da bo pripravilo predlog zakona.

Zaustavljeni so bili tudi postopki izvršb, ki so potekali proti nekaterim staršem slepih in slabovidnih otrok, so zapisali na spletni strani vlade. 

Neustavnost iz leta 2003

Starši slepih in slabovidnih otrok so se morali po uveljavitvi dela takratnega pokojninskega zakona leta 2003 po navodilu centrov za socialno delo odločiti med prejemanjem dodatka za nego otroka in dodatka za pomoč in postrežbo. Večina se jih je odločila za zadnjega. A po sodni odločbi iz leta 2012 se dodatka ne izključujeta, kar pa so jim centri za socialno delo sporočili šele tri leta pozneje. Nekateri starši so na centre vložili tožbo, da bi jim za nazaj izplačali sredstva, do katerih so bili upravičeni.

Pri pripravi zakona so sodelovali tudi strokovnjaki z ministrstva za pravosodje, državni odvetniki iz generalnega državnega odvetništva ter služba vlade za zakonodajo.


Več staršev bi bilo upravičenih do dodatka

Skladno s prejetimi podanimi pripombami v sklopu javne obravnave predlog zakona širi krog upravičencev do dodatka za nego otroka. Upravičenci do izplačila bodo po predlogu zakona tako tisti, ki so pravico uveljavljali, kot tisti, ki je niso, so pa izpolnjevali siceršnje pogoje.

Ocenjuje se, da bo do neizplačanega dodatka za nego otroka upravičenih cca 65 staršev slepih otrok v višini 30.000 evrov, kar pomeni 1,950.000 evrov sredstev. Do neizplačanega dodatka za nego otroka zaradi neupoštevanja statusa šolanja pa bo po ocenah ministrstva upravičenih cca 336 staršev otrok v višini 9.600 evrov, kar pomeni 3,225.600 evrov sredstev, so še zapisali na vladi.
Deli s prijatelji