PRVA PODRAŽITEV

Starši, pripravite se, Ljubljana zelo dviga cene vrtcev

Objavljeno 14. junij 2019 11.30 | Posodobljeno 14. junij 2019 12.14 | Piše: Ma. M.

Dražji bodo za 14 odstotkov. 

Fotografija je arhivska. FOTO: Mavric Pivk, Delo
LJUBLJANA – Podražitev za 14 odstotkov. To so danes sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Župan Zoran Janković je povedal, da je to prva podražitev v Ljubljani, a da so k temu primorani zaradi razmer.

»Mi cen nismo dvigovali od leta 2008, druge občine so cene večkrat podražile za nekaj odstotkov, mi pa to zdaj delamo prvič,« so povedali na novinarski konferenci. 
image
To bodo nove cene javnih vrtcev v MOL, če julija mestni svet sklep sprejme. FOTO: posnetek zaslona

Sklep o dvigu cen vrtcev (Predlog Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnosti za starše) bo sprejemal mestni svet na julijski seji, nove cene bodo začele veljati v šolskem letu 2019/20.

Kot pišejo v sklepu, mesečni stroški živil za otroke, upoštevani v cenah dnevnih programov vrtcev iz prejšnjega člena, znašajo 44 evrov mesečno. Za čas, ko je otrok odsoten in ne obiskuje vrtca, se cena programa zniža za stroške neporabljenih živil. Če starši obvestijo vrtec o otrokovi odsotnosti do 9. ure, vrtec zniža ceno programa za stroške neporabljenih živil z naslednjim dnem.

Leta 2012 MOL tudi dražil
Na spletni strani MOL smo preverili stare cene vrtcev. Pišejo takole: »1. avgusta 2012 so začele veljati spremenjene cene programov predšolske vzgoje v vrtcih Mestne občine Ljubljana. Ljubljanski vrtci še naprej ostajajo med najcenejšimi. Cene programov za prvo starostno obdobje se bodo povečale za 2,3 odstotka, za drugo starostno obdobje pa za 3,3. Polna cena programov v vrtcih MOL bo od 1. avgusta 2012 za prvo starostno obdobje znašala 485 EUR, za drugo starostno obdobje 346 EUR, cena za kombinirane oddelke in oddelke 3–4 letnih otrok bo znašala 379 EUR, za razvojne oddelke pa 937 EUR.  Nove cene programov v vrtcih MOL (starši bodo prvo položnico z novim izračunom prejeli septembra 2012), si oglejte v pripetem dokumentu. Vzrok za spremembo cen programov je povečanje osnove za kritje stroškov materiala in storitev, in sicer s 44,03 EUR na 55 EUR mesečno na otroka. Zadnja sprememba cen programov predšolske vzgoje v vrtcih MOL sicer sega v leto 2008 (cene so se spremenile 1. 3. 2008), temeljile pa so na stroških iz poletja oziroma jeseni 2007.«

​Ohranja ugodnosti za starše

Še vedno pa MOL gre nasproti staršem s tem, da bo ohranil financiranje vrtca za starše otrok s stalnim prebivališčem v Ljubljani (v različnih odstotkih), da bo še znižal plačevanje vrtca tistim, ki rešujejo stanovanjsko problematiko, in zagotavljal le 30-odstotno plačilo vrtca za enomesečno počitniško rezervacijo. 

Trenutno čaka še okrog 400 otrok na vrtec za šolsko leto 2019/20.

Starši, primite se za denarnice: položnice se dražijo​

Več sledi ...
Deli s prijatelji