ZDRAVILA

Starši, pozor! V lekarnah že primanjkuje antibiotikov za otroke

Veliko je bolnih, zdravil pa je začelo primanjkovati.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Foto: Jure Eržen, Delo

Otroci, še posebno malčki, ki obiskujejo vrtce, so v zimskem obdobju prizadeti zaradi prehladov in bakterijskih ali virusnih obolenj. Čas, ko se večinoma zapiramo v tople notranje prostore, prinaša hitrejše širjenje okužb. Še posebno med manjšimi otroki se okužbe hitreje širijo, saj ti še ne poznajo dobro higienskih standardov in primernega vedenja, kot so kultura kihanja in kašljanja ali redno umivanje rok. Zdaj pa so se težave pojavile še s preskrbo zdravil za zdravljenje otrok.

Lekarniška zbornica Slovenije je lekarne obvestila, naj pričakujejo težave z dobavo nekaterih antibiotikov za otroke, poroča portal N1. V enotah Lekarne Ljubljana so potrdili, da se že spopadajo s pomanjkanjem teh antibiotikov. 

Predvsem naj bi imeli težave z zdravili ospamox in hiconcil, ki jih zdravniki predpišejo ob bakterijskih okužbah, denimo pri okužbi dihalnih poti, spodnjih sečnih poti idr.

Kot še poroča omenjeni portal, v enotah Lekarne Ljubljana teh zdravil ni mogoče znova dobaviti in že imajo primanjkljaj. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pa napoveduje, da je pomanjkanje teh zdravil le začasno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije