Starši, pozor: takšna so navodila za vrnitev v šole in vrtce

Začele se bodo priprave na odprtje vrtcev in šol z 18. majem. 
Fotografija: Nekateri otroci se vračajo v izobraževalne ustanove. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Nekateri otroci se vračajo v izobraževalne ustanove. FOTO: Bojan Rajšek

Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem, tako da bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do 10. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.

NIJZ je v navodilih poleg splošno znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, kot je redno umivanje in razkuževanje rok, določil tudi, naj tja prihajajo le zdravi otroci in zaposleni. Upoštevanje razdalje vsaj 1,5 do dva metra je navedena za zaposlene, za otroke in vzgojitelje v isti skupini pa priporočeno, kolikor bo to mogoče. Poleg tega za zdaj odsvetujejo uporabo zunanjih igral, otroci si ne bodo delili igrač, prav tako ne bodo uporabljali igrač, ki se ne dajo očistiti. Bivanja v naravi in drugih dodatnih dejavnosti do nadaljnjega ne bodo izvajali.

Posebnosti bodo tudi pri načrtovanju odhodov in prihodov, da ne bi prihajalo do gneče, dopuščena bo tudi možnost sprejema otrok na prostem. Zaposlenim v vrtcih priporočajo uporabo zaščitnih mask pri srečevanju z drugimi sodelavci in starši otrok, pri menjavi plenic bo obvezna uporaba zaščitnih rokavic za enkratno uporabo.

V šolo se ne bodo vrnili vsi učenci

Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske.

Ob ponovnem vstopu v šolo morajo učenci prinesti podpisano izjavo staršev, da v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od simptomov koronavirusne bolezni 19 in da niso bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Šole bodo morale iz razredov oblikovati manjše učne skupine oz. največ 15 učencev v eni skupini. Za prvo triado NIJZ priporoča manjše skupine do največ 10 učencev. Pred začetkom pouka bo treba učilnice temeljito prezračiti, nato pa spet vsako uro oz. po možnosti ves čas. 
FOTO: Guliver/getty Getty Images/istockphoto
FOTO: Guliver/getty Getty Images/istockphoto

Vsi zaposleni in starejši od 12 let bodo morali nositi zaščitno masko. Zaposleni jih bodo morali nositi ves čas, devetošolci pa zunaj matične učilnice učne skupine. Na več mestih bodo nameščeni razkužilniki za roke, razkužilo bo moralo biti na voljo v vsaki učilnici. Za zdaj velja, da naj bi pouk za učence prvega triletja stekel 18. maja, 25. maja pa naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. 

Dijaki naj med odmori ne zapuščajo učilnic

V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem zaradi priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

Glede mask navodila narekujejo, naj jih zaposleni v šoli nosijo ves čas, prav tako jih morajo nositi dijaki, ki pa jih lahko med poukom ali maturo odložijo. Dijaki naj v šolo vstopajo posamično in ob upoštevanju zadostne medosebne razdalje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije