POLICIJSKA PREISKAVA

Starša se od Neže (5) nista mogla niti posloviti: odklopili so jo

Objavljeno 21. november 2019 21.16 | Posodobljeno 25. november 2019 12.27 | Piše: Tina Horvat

Petletna deklica, ki je preživela odklop z naprav, danes celo govori. Policijska preiskava o sumu malomarnega zdravljenja še ni končana.

Čudežno je preživela odklop z naprav, tri leta kasneje že govori. FOTO: osebni arhiv
Tri leta že minevajo od neznosno težke kalvarije, ki jo je preživljala danes petletna Neža Arnolj, deklica, ki po mnenju zdravnikov »ne bi smela več živeti«. Ko so poleti 2016 prej popolnoma zdravi in živahni dveletnici odkrili težave s srcem, so se te tako stopnjevale, da so zdravniki na Oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana ocenili, da potrebuje zunajtelesni krvni obtok. Zaradi strdkov pri tej metodi zdravljenja je utrpela tako hude poškodbe na možganih, da so ti zdravniki staršem povedali najhujše – nadaljnje zdravljenje ni več mogoče in njun otrok nima več nobenih možnosti za življenje. Starši se niso mogli niti posloviti od hčerke, saj so želeli, da bi to storili skupaj s starejšima bratcem in sestrico, ko so ubogo deklico že odklopili z naprav. A mala Neža je odklop čudežno preživela.

Zdravniki obupali, starši ne

image
Nezadovoljni z zdravljenjem v UKC Ljubljana so jo starši odpeljali v tujino. FOTO: osebni arhiv
Medtem ko so zdravniki napovedali in pričakovali dekličino takojšnjo smrt, se je začel boj staršev za njeno življenje. Ker so jo po odklopu obravnavali le še paliativno in zgolj čakali, da ji brez naprave za zunajtelesni krvni obtok preneha biti srce, so starši izgubili zaupanje v zdravnike in najprej neuspešno zahtevali drugo mnenje, nato pa so jo po nekaj zapletih na lastno pest in na lastne stroške odpeljali na zdravljenje v Padovo v Italiji. Tam se je njen srček okrepil in njeno nevrološko stanje zelo izboljšalo, predvsem pa so tamkajšnji zdravniki ocenili, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja.
5 let ima deklica, ki so jo odpisali.

Starši so 18. aprila 2017 na Nežinem profilu​ na facebooku, kjer so njeni podporniki lahko darovali denar za terapije in to lahko storijo še dandanes, objavili zelo spodbudne novice o dekličinem zdravju in se zahvalili vsem, ki so podpirali in spremljali njuno hčerko. »Neža samostojno diha, samostojno opravlja vse funkcije, je z žličko, pije iz kozarčka in se vsak dan bolj odziva na okolico. Zelo rada gleda risanke in je sladoled …« Sporočili so tudi, da ne bodo več komunicirali z novinarji, saj se bodo v celoti v miru posvetili njihovi deklici, ki ju potrebuje. »Vaša podpora in dobre misli so nama vlivale pogum, čeprav morda ni izgledalo tako, ker sva se bila prisiljena z Nežo umakniti, če sva ji želela dati možnost,« sta zapisala mamica Zala in očka Matej Arnolj.

Strokovnega nadzora ne bo

image
Zdravniki iz UKCL, na fotografiji Ivan Vidmar in Rajko Kenda, vseskozi zatrjujejo, da je bilo zdravljenje primerno. FOTO: Marko Feist
Čeprav se je leta 2016 drama Arnoljevih dogajala pred očmi vse Slovenije in so se tudi mnoge javne osebe oglašale v podporo mali borki in opozarjale na neprimeren odnos zdravnikov UKC Ljubljana, še niti tri leta kasneje ni znano, ali so slednji ravnali prav, kot so sami zagotavljali, ali ne.
Neži so pustili drene za obdukcijo
»Daleč od tega, da bi bil otrok možgansko mrtev. Osebje sva zato večkrat opozorila, da otrok vendarle čuti in živi, naju pa so ves čas prepričevali, da upoštevajoč izvide ne čuti in da ne bodo niti drenov odstranili zaradi potreb obdukcije. Ves čas so naju prepričevali, naj greva domov in počakava na obvestilo o njeni smrti,« je zgrožena za Slovenske novice na začetku novembra 2016 povedala Nežina mama Zala Arnolj, potem ko se je v popolnem obupu obrnila na medije.

image
Zala Arnolj se je v popolnem obupu obrnila na medije. FOTO: Marko Feist
S Policijske uprave (PU) Ljubljana so nam sporočili, da preiskava suma kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti (po členu 179. KZ-1) še ni končana, pred tremi leti napovedanega strokovnega nadzora pa sploh ni bilo in ga niti ne bo. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je namreč že lani odločila, da je bilo zdravljenje v skladu z dobro prakso, zato strokovni nadzor ni potreben. »Odbor za strokovno-medicinska vprašanja (OSMV) je pridobil mnenje razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za pediatrijo, ki je pregledal dokumentacijo, in ugotovil, da je bilo zdravljenje v skladu z dobro klinično prakso. Poleg tega sta bila v primer vključena dva nadzorna zdravnika, ki sta prav tako pregledala dokumentacijo in potrdila mnenje RSK za pediatrijo,« so zapisali.

Neža je že spregovorila

Čeprav starši ne želijo več komunicirati z mediji, saj se posvečajo svojim trem otrokom, pa smo z gorenjskega konca, kjer živijo Arnoljevi, izvedeli odlične novice. Danes petletna deklica, ki ji zdravniki na UKC Ljubljana niso dali prav nobene možnosti več za življenje in bi po njihovih zagotovilih morda lahko le še »vegetirala«, je po treh letih, odkar je čudežno preživela odklop z zunajtelesnega krvnega obtoka, celo že spregovorila. Starši, ki so ves čas verjeli vanjo, jo namreč vozijo k logopedinji in na fizioterapijo ter tudi na druge terapije, mnoge so samoplačniške.

image
Tudi Papež Frančišek je molil za Nežo in blagoslovil njo in njeno družino. FOTO: Reuters
»Neža je izjemno lepo napredovala ob stalni skrbi njenih staršev. Sprva je bila precej plašna in občutljiva. Pa saj to je razumljivo, ob vsej tej grozi, ki jo je doživela. A sedaj je prikupna mala deklica, ki se večkrat nasmeje, komunicira z okolico in se zelo lepo odziva na dogajanje okoli sebe. Hodi še ne, je pa že spregovorila oziroma reče ja in ne. Videti je, kot da bo vsak čas začela še bolj govoriti,« nam je povedal Nežin sokrajan, ki družino velikokrat vidi »na vasi«.

Mnogi zanjo tudi molijo, med njimi je bil celo papež Frančišek. Ko je konec leta 2016 slišal za malo deklico in njene starše, ki neutrudno iščejo rešitev zanjo, ga je vse skupaj tako ganilo, da jim je poskušal pomagati s svojimi molitvami. A ne samo da je molil za malo Nežo, deklici in njenim staršem je tudi podelil blagoslov.
Deli s prijatelji