RK NOVO MESTO

Starejšim pratika za lepše dni: naš karikaturist Branko Babič prispeval karikature

Z darilom bodo razveselili 4261 starejših od 80 let.
Fotografija: Naš karikaturist Branko Babič je prispeval karikature tudi za pratiko. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Naš karikaturist Branko Babič je prispeval karikature tudi za pratiko. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Na Območnem združenju RK Novo mesto so letos poskrbeli za pravo malo presenečenje, s katerim bodo razveselili vse starejše od 80 let, teh je 4261. Te prostovoljci obiščejo v predprazničnem času in jim dneve pred novim letom polepšajo s praktičnim darilom, to pa bo letos takšno, da ga bodo lahko vzeli v roke celo prihodnje leto, saj bo v njem tudi pratika za lepše dni. Vsebino so oblikovali prostovoljci in prostovoljke ter mladi člani Rdečega križa.

»Zgledovali smo se po Pavlihovi pratiki, ki je izhajala od povojnih do 90. let prejšnjega stoletja in prinašala zanimivo, poučno in humorno branje za mlado in staro. Pratika za lepše dni vsebuje koledar s setvenim koledarjem in pomembnimi svetovnimi dnevi, karikature Branka Babiča in vice iz Pavlihovih pratik. Posebna poglavja so namenjena zdravemu življenju, nasvetom za vsak dan, predstavitvi Rdečega križa in oblikam pomoči starejšim,« je povedala Nuša Rustja in dodala, da so vsebino pratike popestrili z likovnimi in literarnimi izdelki mladih, ki so se odzvali na natečaj Male ode radosti. »Mladi so hvalnice veselju, radosti in humorju izrazili z risanjem, pisanjem pesmi, veselih dogodivščin in kratkih zgodb. Prejeli smo 768 izdelkov iz 23 izobraževalnih organizacij, objavili smo jih 63. Na ta način smo tkali niti medgeneracijskega sožitja,« je izpostavila.

Zaposlene na OZRK Novo mesto in oblikovalec pratike Boštjan Grubar FOTO: OZRK Novo mesto
Zaposlene na OZRK Novo mesto in oblikovalec pratike Boštjan Grubar FOTO: OZRK Novo mesto

Za vsebino pratike so s prostovoljskim delom poskrbeli člani uredniškega odbora z urednico Nuša Rustja in karikaturist Branko Babič. Oblikovalcu je uspelo nostalgični pridih Pavlihovih pratik prenesti v domiselno in vizualno privlačno oblikovano knjižico, tisk pa so omogočili glavni sponzor Krka, tovarna zdravil Novo mesto, in drugi številni donatorji. Zato se ob tej priložnosti z Območnega združenja RK Novo mesto zahvaljujejo vsem, ki so poskrbeli, da je pratika nastala in izšla. Prepričani so, da bo slehernega bralca nagovorila na svoj način in mu polepšala dneve prihajajočega leta 2023. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije