Stanje se spreminja iz ure v ure: okužbe pričakujejo tudi v Sloveniji (VIDEO)

Povedali so, da zaščitni ukrepi za državljane za zdaj niso potrebni. 
Fotografija: FOTO: STA
Odpri galerijo
FOTO: STA

Predstavniki ministrstva za zdravje so na tiskovni konferenci pomirili zainteresirano javnost, da v Sloveniji ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom. Čeprav še ni primera, pričakujejo, da se bo pojavil. Seznanjeni so s trenutno situacijo. Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki bo koordinirala posamezne postopke. 


V Italiji pospešeno štejejo okužene s koronavirusom. Furlanija - Julijska krajina je že čez vikend razglasila izredne razmere zaradi okužb. Sever Italije je zaradi koronavirusa v blokadi, odredili pa so izolacijo enajstih mest. V hišni karanteni je okoli 50 tisoč ljudi, v nekaterih mestih so zaprli šole, vrtce, odpovedali pa so tudi znameniti karneval v Benetkah. Virus je v Italiji danes zahteval peto smrtno žrtev.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se države medsebojno usklajujejo. Bolj skrbno bodo sprejemali potnike iz teh držav in preverjali njihovo zdravstveno stanje. 

Kar se tiče zaščitne opreme, je stališče stroke jasno: »Maske so zaščita, ki jo pacient dobi v zdravstvenem zavodu. Za samozaščito ljudje tega ne potrebujejo.« Nasveti za preventivo so enaki kot pri gripi. Skrb za higieno, saj se virus širi kapljično.  

Preberite tudi: 
Koronavirus že v Sloveniji? Odgovor ministra Šabedra vas bo presenetil (VIDEO)
Strašni posnetki, Italijani v peklu: trgovine izpraznjene, ljudje si delajo zaloge hrane (FOTO)


Vrtci in šole ostajajo odprti in taki ukrepi niso smiselni, so še povedali na tiskovni konferenci. Tudi mejna območja niso ogrožena. Na spletni strani ministrstva za zdravje je seznam zaprtih območij v tujini. Slovenski državljani lahko to informacijo uporabijo in se odločijo za nadaljnja potovanja.

Stanje slovenskih potnikov z ladje Diamond princess je dobro

Štirje potniki se dobro počutijo, ni sprememb v zdravstvenem stanju. Ne glede na dobro stanje, ostajajo v domači samoizolaciji. Če pride zbolela oseba z znaki okužbe dihal, priporočajo testiranje na možnost okužbe s koronavirusom. Okuženi slovenski par ostaja na Japonskem v bolnišnici, počutita se dobro in nimata znaka obolenja. Z njima v stiku ostaja slovenska ambasada v Tokiu in tudi infektolog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije