VELIKO OKUŽB

Laboratoriji so na robu zloma, spremenjen protokol testiranja (VIDEO)

Vsak dan je rekord po številu okužb, v ponedeljek so jih ugotovili kar 8681.
Fotografija: Laboratoriji so pred zlomom. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
Laboratoriji so pred zlomom. FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

V ponedeljek so po podatkih NIJZ v 13.803 PCR-testih potrdili 8681 okužb z novim koronavirusom (62,9 odstotka). Gre za največ potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Po podatkih vlade je hospitaliziranih 575 bolnikov, 155 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 10 ljudi.

image_alt
Šokantno število novih okužb: spet padel rekord

Direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Miroslav Petrovec je na TV Slovenija stanje v laboratorijih zaradi povečanega obsega analize brisov, odvzetih za PCR-testiranje, označil kot katastrofično. »Vsi, ki delajo na diagnostiki covida 19, so na robu zloma, prav tako laboratoriji.«

O aktualnem stanju glede covida sta na novinarski konferenci spregovorila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik.

»Namen spremembe protokola testiranja je, da kljub strmi rasti okužb ostane vzdržen sistem v laboratorijih. Uvajamo prednost testiranja za hospitalizirane in vse, ki imajo zdravstvene težave in bi lahko zahtevale hospitalizacijo. Vsem pa želimo omogočiti čim hitrejšo potrditev okužbe, pravočasno izolacijo in tako preprečiti nadaljnje širjenje virusa. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe, se moral dihal samo izolirati že v času čakanja na odvzem brisa, prav tako v času čakanja na izvid. Odstopanje od tega je nedopustno,« je povedal Vindišar.

Nov protokol testiranja

Osebe brez simptomov:

se testirajo s HAT oz. samotestirajo. V primeru negativnega izvida velja, da so brez okužbe, v primeru pozitivnega testa pa se na podlagi HAT naročijo na PCR.

Osebe s simptomi:

– ranljive osebe (kronični bolniki, nosečnice, otroci): obiščejo osebnega zdravnika, naročil jih bo na PCR.

– vsi drugi: opravijo HAT ali samotestiranje. Če so pozitivni, se s pozitivnim HAT naročijo na PCR; če imajo negativni test kljub simptomu, pa se izolirajo do tri dni. Lahko izkoristijo bolniški stalež, če se težave nadaljujejo, so napoteni na PCR, sicer pa se šteje, da nimajo okužbe.

Izvajalci so s tem seznanjeni že od petka, novi protokol začne veljati z jutrišnjim dnem.

Status prebolevnika s hitrim testom?

Prioriteta so torej hospitalizirane osebe, brez potrjenega hitrega testa ne bo mogoče na PCR. Ali je vseeno še mogoče plačati za PCR? Navsezadnje tudi slovenski športniki za udeležbo na olimpijskih igrah potrebujejo PCR-test. »Prioriteta so pacienti, iščemo možnosti za dodatne kapacitete in da zagotovimo izvide v 48 urah. Do iger v Pekingu je še nekaj časa, prepričan sem, da bo tedaj val izgubil to moč,« je zatrdil Vindišar, pozneje pa potrdil, da zasebniki vendarle še lahko zagotavljajo izvide.

Bi lahko bil status prebolevnika posledično lahko določen le s hitrim testom? »Naša želja je, da bi zagotavljali PCR preko vrha, v mislih imamo tudi scenarij C. Ko bo ECDC sprejel odločitev, da je za potrjen primer dovolj HAT, tedaj bomo z lažjim srcem pristopali do tega,« pa je Vindišar dejal o primerih držav, med njimi je Hrvaška, kjer status prebolevnika že potrjuje hitri antigenski test. 

Rezultati odslej v 48 urah

Tjaša Žohar Čretnik je dejala: »Laboratoriji se soočamo z izjemnim porastom obsega testiranja, dotok vzorcev se je od od ponedeljka dalje povečal za 100 odstotkov, včeraj smo sprejeli skoraj 20.000 vzorcev. Naše kapacitete so na zgornji meji. Povečuje se nam povprečni pretočni čas. Medtem ko nam je to pred epidemijo uspelo sporočati v šestih urah, kar je bil za evropske razmere velik dosežek, smo zdaj rezultate sposobni poročati v 48 urah,« je povedala in poudarila, da v polnem obsegu opravljajo še vso drugo redno diagnostiko. »Naš maksimum je med 9000 in 10.000 vzorci. Polno tretjo izmeno ponoči delata Maribor in Celje, posebnega manevrskega prostora nimamo, rezerve so le v podaljšanju odzivnega časa, Namen spremenjenega protokola je, da prihranimo pri PCR-testih. Ocenjujemo, da bi s spremenjenim načinom testiranja lahko prihranili 30 do 35 odstotkov potrebnega PCR-testiranja, hkrati si prizadevamo za vzpostavitev pomoči iz tujine. Pričakujemo, da bomo z vsemi oblikami zmogli dneve, ki prihajajo.« Prek evropskega razpisa iščejo tudi tuji laboratorij, ki bi bil pripravljen vzeti slovenske vzorce.

Omikron se kaže v blažji obliki, a bojijo se množičnega učinka

Žohar Čertnikova je še povedala, da je različica omikron prisotna v več kot 90 odstotkih vzorcev. Za zdaj se kaže v blažji obliki, ki zahteva manj hospitalizacij. »V Sloveniji je različica postala prevladujoča v treh do štirih tednih, imamo kratek opazovalni čas, vsega še ne vemo. Potreba po bolnišničnih posteljah je procentualno nižja, a ob takšnem številu okužb vseeno lahko ta masovni učinek napolni bolnišnice.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas