POZIVA SVOJCE

Stanje je alarmantno, vpletla se je tudi Urška Bačovnik Janša

Ko se pojavi prva okužba v domu za starejše, težko preprečijo nadaljnje širjenje novega koronavirusa znotraj doma.
Fotografija: Urška Bačovnik Janša je zaposlena v ambulanti za ultrazvočno diagnostiko ožilja Splošne bolnišnice Celje. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Urška Bačovnik Janša je zaposlena v ambulanti za ultrazvočno diagnostiko ožilja Splošne bolnišnice Celje. FOTO: Matej Družnik, Delo

Domovi za ostarele so postali najkritičnejša vstopna točka za širjenje koronavirusa. V Sloveniji je okužba z novim koronavirusom do zdaj vzela že devet življenj. Kar osem žrtev je bilo oskrbovancev domov za starejše. V teh je skupno okuženih 83 stanovalcev in 23 zaposlenih, vsak dan pa se število poveča.
Spregovorila mama otroka, ki je zaprt v karanteni v hotelu Paka
Ko se pojavi prva okužba v domu za starejše, težko preprečijo nadaljnje širjenje novega koronavirusa znotraj doma, saj domovi nimajo ustrezne zaščitne opreme, prostorov in usposobljenega kadra za izvajanje izolacije, prav tako ni zagotovljenega ustreznega števila zdravnikov, ki bi nadzirali obolele, ter zadostnega števila testiranj za stanovalce in zaposlene, je v svojem pismu ministrom zapisalo Združenje koncesionarjev domov za starejše.


Država bi po mnenju stroke za zajezitev širjenja koronavirusa domovom za ostarele tako morala zagotoviti zadostno zaščitno opremo, periodično testiranje in obvezno namestitev okuženih zunaj doma za starejše.
Slovenci ne spoštujejo ukrepov, v pripravi nove stroge omejitve
Danes se je oglasila tudi soproga predsednika vlade Urška Bačovnik Janša, sicer zdravnica. »Če imate svoje bližnje v domovih za starejše, ste trenutno doma in bi lahko skrbeli zanje, vzemite jih prehodno domov. Tako boste najbolj poskrbeli za njihovo zdravje, razbremenili zaposlene in zmanjšali širjenje okužbe na najbolj kritičnih mestih,« je zapisala na twitterju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije