O njih piše tujina! Štajerska varda se ne ustavi, to počnejo zdaj

20 kilometrov od hrvaške meje nadzirajo obmejno območje. Ustanovili so že Krajnsko vardo.
Fotografija: Andrej Šiško med vajo blizu mesta Kostel ob hrvaški meji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andrej Šiško med vajo blizu mesta Kostel ob hrvaški meji. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Slovensko paravojaško civilno gibanje Štajerska varda nadzoruje obmejno območje s hrvaško mejo, kjer, kot pravi njen vodja Andrej Šiško, ne prestrezajo ilegalnih migrantov, temveč policijo obveščajo o njihovi prisotnosti. O vardi se je tokrat razpisala britanska tiskovna agencija Reuters.

Med njimi so tudi zamaskiranci. FOTO: Reuters
Med njimi so tudi zamaskiranci. FOTO: Reuters
Reuters piše, da pripadniki Štajerske varde v kamuflažni obleki in oboroženi z zračnimi puškami patruljirajo v gozdovih nedaleč od Hrvaške, kjer po besedah Šiška vrvi od ilegalnih migracij.

Skupina šteje 50 ljudi. Med njimi so nekateri zamaskirani, opaziti pa je tudi ženske. Svoj angažma je podkrepil z besedami, češ da slovenske oblasti ne naredijo dovolj za zaščito Slovenije pred migranti, zato je osnoval Štajersko in Krajnsko vardo, piše Reuters, ki je člane skupine tudi posnel.

Med njimi so tudi zamaskiranci. FOTO: Reuters
Med njimi so tudi zamaskiranci. FOTO: Reuters
Protimigrantsko vzdušje v Sloveniji »in drugih komunističnih državah«, tako Reuters, je v porastu od leta 2015, vse od prvega večjega begunskega vala v Evropi. Po podatkih slovenske policije je število migrantov, ki ilegalno prestopajo iz Hrvaške v Slovenijo, v prvih devetih mesecih letošnjega leta poraslo na 11.786 v primerjavi s 6.911 leta 2018.

Agencija še spomni, da je bil Šiško v zaporu zaradi oblikovanja Štajerke varde in pozivov k strmoglavljenju državnih institucij. Šiško je še dejal, da se njihova skupina redno dobiva na obmejnem območju med vikendi in ne prestrezajo migrantov, temveč o njihovi prisotnosti poročajo varnostnim silam.

Policija je dejala, da so Šiškovo skupino nadzorovali, a da nedavno niso odkrili nobenih nezakonitih dejavnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije