POPLAVNA OGROŽENOST

Stabilno vreme za sanacijo po poplavah

Učinkovito in uspešno upravljanje prostora, tudi kmetijskih površin, je za zmanjšanje poplavne ogroženosti nujno.
Fotografija: Prvi pogoj za prilagoditev na pogostejše poplavne dogodke je ustrezna ureditev urbane in tudi ruralne krajine. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Prvi pogoj za prilagoditev na pogostejše poplavne dogodke je ustrezna ureditev urbane in tudi ruralne krajine. FOTO: Črt Piksi

Končno smo dočakali stabilno vreme, ki omogoča, da ljudje lažje odpravljajo posledice katastrofalne poplavne ujme. Vikend je prinesel večinoma jasno, po nekaterih nižinah za krajši čas tudi megleno vreme. Jutranje temperature zraka so bile od 9 do 14 °C, na Primorskem do 17 °C, popoldanske pa so spet ponekod segle od 27 do 31 °C. V nedeljo, 13. avgusta, je bilo sončno, temperature so bile še stopinjo višje. Tudi na solidarnostni in praznični dan je vladalo sončno poletno vreme. Najvišje dnevne temperature zraka so segle do okoli 30 °C, na Goriškem do 33 °C.

Podnevi pomoč, ponoči utrinki

V preteklem tednu smo mnogi zrli v nebo in čakali na zvezdne utrinke. Perzeidi, meteorski roj, so eden izmed treh najsvetlejših in najhitrejših meteorskih rojev. Vsako leto je meteorni roj Perzeidov dejaven od sredine julija do začetka septembra, vendar dosežejo vrhunec v noči med 12. in 13. avgustom, ko smo lahko na jasnem nebu tudi letos opazili številne utrinke. Letošnja prednost opazovanja Perzeidov je bila, da Luna ni bila svetlobna ovira, saj je opazovanje potekalo nekaj dni pred mlajem. Luna, ki je vzšla v nedeljo zjutraj okoli 2.30, večji del noči ni motila opazovanja. Tudi po Luninem vzhodu je bilo osvetljeno le okoli sedem odstotkov nam vidnega dela njenega površja. Meteorji, ki vstopijo v našo atmosfero, so običajno večji in s tem svetlejši, kar pusti daljšo sled na nebu. Ta pa se najbolje vidi v lepem vremenu. S te plati je bil 12. avgust idealen dan za opazovanje, posebno če smo se umaknili iz urbanega okolja in umetne osvetlitve.

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift Tuttle, katerega delčki zasvetijo, ko zelo hitro potujejo čez Zemljino ozračje. Komet Swift Tuttle obkroži Sonce vsakih 133 let. Ime Perzeidi izhaja iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izhajajo iz tega dela neba. V Evropi so znani tudi kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko ta goduje, 10. avgusta. Po astrološkem vedenju naj bi nam Perzeidi domnevno pomagali prepoznati in sprejeti svoje šibkosti. Tok Perzeidov nas napolni z močjo in samozavestjo, pomaga se nam znebiti kompleksov, slabih navad in negativnega mišljenja. V obdobju njihove aktivnosti astrologi svetujejo, da čim pogosteje delamo dobra dela, ker naj bi to pritegnilo veliko sreče. To naj bi bil tudi odličen čas za preobrazbo doma. Glede na izjemno solidarnost v zadnjih dneh bi lahko poleg srčnosti slovenskih ljudi pripisali vsaj kanček dogajanja tudi moči narave. Upam, da je iz želja sijalo naše upanje po čimprejšnjem okrevanju po ujmi.

Kam s poplavno vodo?

Pogosto po ekstremnih poplavnih dogodkih beremo, poslušamo potrebo po rešitvah za zadrževanje poplavne vode. Učinkovito in uspešno upravljanje prostora, tudi kmetijskih površin, je za zmanjšanje poplavne ogroženosti nujno. Podnebne spremembe so spremenile pogostost pojava in jakost poplavnih dogodkov. Nasipi in podobni ukrepi lahko v nekaterih primerih predstavljajo samo del poplavne zaščite. Že številni projekti so pokazali, da je prvi pogoj za prilagoditev na pogostejše poplavne dogodke ustrezna ureditev urbane in tudi ruralne krajine. Zadrževanje poplav v zadrževalnikih ob hkratni ureditvi urbanih območij je najbolj realen odziv na povečano poplavno ogroženost. Tudi padavinski rekordi, ki smo jim bili priča ob zadnjih poplavah, dokazujejo, da bo treba standarde in hipotetične scenarije za redke dogodke ter opozorilne karte poplav krepko pretehtati v prihodnjih odločitvah, kako živeti, graditi, kmetovati in potovati.

Ponekod je bila koruza poplavljena v višini nekaj deset centimetrov. FOTO: Guliver/Getty Images
Ponekod je bila koruza poplavljena v višini nekaj deset centimetrov. FOTO: Guliver/Getty Images

Koruzna polja pod vodo

Ponekod je bila koruza poplavljena v višini nekaj deset centimetrov, na nekaterih območjih pa so bili poplavljeni tudi zgornji deli rastlin in storži ali pa so bile rastline poležane zaradi deroče vode. Ključna je odločitev, kako pospraviti koruzo – kot silažo ali pustiti posevek za zrnje, kar sicer zbuja dvome o kakovosti pridelka. Pri siliranju bo treba spodnje dele rastlin pustiti na njivi, ker so onesnaženi z naplavinami. Če imamo koruzo za zrnje, jo bo treba pregledovati in se odločiti za spravilo. To bo odvisno tudi od vremenske napovedi v naslednjih tednih. V neugodnih razmerah bo priporočljivo zrnje takoj posušiti in ustrezno skladiščiti. Pri spravilu koruze s poplavljenih površin za potrebe krme za prašiče je težava v tem, da je bil koruzni storž izpostavljen močni vlagi in posledično se na njem hitro razvijajo plesni.

Prisotnost plesni pomeni razvoj toksinov v zrnju. Koruza je najbolj občutljiva za razvoj plesni in tvorbo toksinov v stadiju od cvetenja – svilanja do spravila, kar je ravno obdobje, v katerem je bila poplavljena. Ustrezne razmere za razvoj gliv sta temperatura, višja od 23 °C, in zračna vlaga čez 90 odstotkov. Žal pa je marsikje ostala nepožeta tudi njiva z žitom. Potem ko bo mogoče opraviti žetev, je velika verjetnost, da pridelek ne bo uporaben, ker po mnenju kmetijskih svetovalcev lahko pride do klitja zrnja, razvoja plesni in s tem tvorbe toksinov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije