KORONAVIRUS

Sredi noči se je oglasil Janša in sporočil, kaj je z ukrepi

Kaj naslednji teden čaka šolarje, še ni jasno.
Fotografija: Ukrepi se podaljšujejo, je sporočil Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Ukrepi se podaljšujejo, je sporočil Janez Janša. FOTO: posnetek zaslona

Malo pred 1. uro ponoči je po sestanku ožje skupine ministrov in posvetovalne skupine na Brdu pri Kranju o stanju epidemije novega koronavirusa v državi premier Janez Janša sporočil, da so ukrepi, sprejeti pred tednom dni, podaljšani za en teden, saj projekcije kažejo, da bo število obolelih vsaj še nekaj časa naraščalo.

»A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez sedem do deset dni pričakujemo postopno sproščanje,« je še napovedal Janša.
 
Preberite tudi:

Nijz razkril delne rezultate
Zdravstveni inšpektorji na Šmarno goro?





Več o podaljšanju ukrepov bo po napovedih vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina razkritega na petkovi vladni dopoldanski tiskovni konferenci. Kaj napoved Janše pomeni za šolarje, do takrat ostaja še nejasno, saj imajo ta teden krompirjeve počitnice. Skoraj zagotovo se ne bodo vrnili v šolske klopi, vprašanje pa je, ali se jim bodo počitnice za en teden podaljšale ali pa se bodo šolali na daljavo.

Ukrepi, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden, med drugim vključujejo:
  • prepoved prehajanja občinskih meja (13 izjem najdete na spodaj v okvirčku),
  • zaprtje vrtcev, razen za nujne izjeme,
  • zaprtje gostinskih obratov, z izjemo dostave in prevzema hrane, hotelov (z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe), trgovskih središč (z izjemo živilskih trgovin, trgovin z gradbenim materialom, hrano za živali in s kmetijskimi potrebščinami),
  • prepoved vseh prireditev, maš z verniki, porok ...,
  • omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro,
  • prepoved zbiranja nad šest ljudi,
  • nošenje maske na javnih krajih, razen na zelenih površinah, če je zagotovljena razdalja najmanj tri metre.


»Nihče ne bo ostal brez oskrbe«

Pred sestankom na Brdu pri Kranju si je Janša ogledal še zadnje priprave na povečanje kapacitet v bolnišnici na Golnik in zagotovil, da nihče ne bo ostal brez potrebne zdravstvene oskrbe. »Hvala vsem v belih in modrih haljah, ki kljub vsemu zmorete. Slovenija stoji za vami,« se je zahvalil zdravstvenemu osebju.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je sporočil, da so v četrtek bolnišnicam dobavili 60 kompletov dodatne opreme za ventilatorje, »kar pomeni, da bodo uporabni tudi za zdravljenje covid 19 bolnikov. Posteljne kapacitete skupaj z bolnišnicami povečujemo dnevno, zagotovili smo dodatnih 37,8 milijona evrov za opremo. Hvala ekipi, delajo 24/7.«
 
Preberite tudi:

Kaj se dogaja z ventilatorji, ki jih je zagovarjal minister Počivalšek?




Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije