JANUARJA CEPLJENJE LE ZA 80+

Še vedno smo daleč od mejnika za prvo sproščanje ukrepov (VIDEO)

Na novinarski konferenci ponovili, kje se je treba prijaviti za cepljenje. Trenda rasti krivulje dnevnih okužb nam ne uspe zmanjšati.
Fotografija: FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Po podatkih sledilnika covida 19 je bilo v torek po 6.193 PCR-testih potrjenih 1.765 okužb oziroma je bilo pozitivnih 28,5 odstotka odvzetih brisov. Umrlo je 17 ljudi (dan prej 31).
Preberite tudi: Koronastatistika: v 24 urah prek dva tisoč novih okužb


Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covida 19, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi, sodelujejo namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni pri Nijz Nuška Čakš Jager, nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri Nijz Marta Grgič Vitek, direktor Zdravstvenega doma Kamnik Sašo Rebolj in vladni govorec Jelko Kacin.



Povprečje okužb v zadnjem tednu je 1.668 okuženih (včeraj 1.852). »Še vedno smo daleč od prvega mejnika 1.350 okuženih in 1.200 hospitaliziranih, kar bi omogočilo prehod iz črnega območja v rdeče in prvo sproščanje, med katerim je tudi odprtje vrtcev ter šol za prvo triado,« je dejal Kacin.

Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: Gov.si
Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: Gov.si


Od včeraj se je povečalo število hospitaliziranih. V bolnišnicah je 1.244 oseb (dan prej 1.202), 206 jih potrebuje intenzivno zdravljenje (dan prej 192).


Trend se je obrnil navzgor


Trend rasti okužb je spet opaziti v Evropi in Severni Ameriki, je dejala Čakš Jagrova in poudarila, da trend rasti v Sloveniji nikakor ne upade. »Trenda krivulje dnevnih okužb nam ne uspe zmanjšati ali spremeniti. Delež med oskrbovanci v DSO in ostalo populacijo je približno konstanten, v zadnjih nekaj dneh smo zaznali nekoliko večje število primerov v DSO glede na delež v celotni populaciji.«


Vedno več primerov, ko ljudje ne vedo, kjer so se okužili


Opažajo, da okužbe prenašajo asimptomatski bolniki, ki so bili v visoko tveganem stiku. Čakš Jagrova zato opozarja, da se držimo svojega mehurčka oziroma karantene, če smo bili v visoko tveganem stiku, čeprav ljudje ne razvijejo simptomov. Viri okužb so tudi zasebna druženja. Zaznali so tudi več navedb o okužbi v skupnem gospodinjstvu, povečujejo se tudi zasebna druženja.



Čakš Jagrova je priznala, da ne ve, kaj je tisto, kar pri nas ne učinkuje za boljšo epidemiološko sliko, je pa poudarila, da mora biti vsak posameznik odgovoren zase in za vse ostale.


Januarja cepljenje za 80+ in drugi odmerek cepiv


Cepiva, ki jih bodo prejeli naslednji teden, bodo namenjena za cepljenje z drugim odmerkom za tiste, ki so se s prvim odmerkom že cepili. Vsak naslednji ponedeljek bodo prejeli okrog 16.000 oziroma 17.000 odmerkov. Nekaj časa bodo odmerki namenjeni za drugo cepljenje, v začetku februarja pa se začne ponovno prvo cepljenje.



Marta Grgič Vitek je komentirala, da je odziv na cepljenje izjemen.

Do 10. 1. 2021 so cepljeni prijavili skupno 54 neželenih učinkov, do takrat je bilo 33.000 razdeljenih odmerkov, do 12. 1. 2021 pa 86 neželenih učinkov.
Preberite tudi: To so prijavljeni neželeni učinki po cepljenju proti novemu koronavirusu
Grgič Vitkova je dejala, da cepljenje zavira potek bolezni, ne vedo pa še, ali lahko cepljeni v primeru okužbe virus prenašajo na druge.

Množično testiranje populacije bo šele takrat, ko bo Slovenija dobila cepivo britanskega farmacevtskega podjetja Astrazeneca, je dejal Kacin.

Ali cepljenje že vpliva na okužbe?

»Upamo, da se bodo s cepljenjem zmanjšali smrtnost in težki poteki bolezni, s tem pa število hospitalizacij in pritiskov na oddelke za intenzivno nego. Ni še jasno, kakšen je vpliv cepljenja, s katerim pa ne moremo veliko vplivati na širjenje epidemije v populaciji, saj je naš prvi cilj to, da zmanjšamo smrti in težke poteke bolezni ter razbremenimo zdravstvo,« je dejala Grgič Vitkova.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije