KORONAVIRUS

Spremenjen način testiranja, kaj to pomeni za Slovence

Strokovnjak Leon Cizelj pojasnjuje, kaj pomenijo odstotki pozitivnih testov ob spremembi načina testiranja.
Fotografija: V Sloveniji se ponovno več testira. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V Sloveniji se ponovno več testira. FOTO: Voranc Vogel

Število v torek in sredo potrjenih novih primerov okužbe z virusom sars-cov-2 je bilo hladen tuš. Po nekaj dneh manjših absolutnih številk in tudi nekoliko manjših odstotkih pozitivnih testov je bilo okužb ponovno čez dva tisoč, delež pozitivnih testov pa skoraj 30-odstoten, potem ko je bil v ponedeljek 24,32-, v nedeljo 22,49-, soboto 19-, v petek pa 25,42-odstoten. Največji odstotek je bil 27. oktobra, ko je bilo pozitivnih kar 34,87 odstotka od 7.471 testov.



Vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin je pomiril, da je višje število novih okužb posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki jo je prejšnji konec tedna sprejelo ministrstvo za zdravje (MZ). To je v svojem navodilu ponovno priporočilo, da se testira tudi vse družinske člane okuženih, ki so skupaj z njimi bili v karanteni brez testiranja. Vzorec testiranja je bil torej spremenjen.


 
Leon Cizelj. FOTO: Youtube, IJS, posnetek zaslona
Leon Cizelj. FOTO: Youtube, IJS, posnetek zaslona
Vmes, ko je bilo testiranj manj, je nekoliko upadel tudi odstotek pozitivnih. Ali gre za naključje ali pa je kakšna povezava, pojasnjuje Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na inštitutu Jožefa Stefana. Odstotek pozitivnih testov je zelo močno odvisen od tega, koga testiramo, pravi in dodaja: »Kadar testiramo pretežno bolne, torej tiste z izrazitimi simptomi, lahko pričakujemo velik odstotek pozitivnih testov. Kadar testiramo povsem naključno, lahko pričakujemo dosti manjši odstotek pozitivnih testov. Kadra pa testiramo 'sumljive', torej tiste, ki so brez simptomov, a vemo, da so bili v stiku z okuženimi, bo pričakovani odstotek pozitivnih testov nekje vmes. Ob nespremenjenem režimu testiranja načelno velja, da je odstotek pozitivnih odvisen predvsem od razširjenosti covida v populaciji.«

Sprememba načina testiranja torej lahko vpliva na odstotek pozitivnih, še posebej, če se s testiranjem osredotočimo pretežno na bolne, zdrave oziroma 'sumljive'. »Število in odstotek pozitivnih pred tako spremembo načina testiranja in po njej zato vsaj nekaj dni nista neposredno primerljiva. V vseh primerih pa zmanjševanje odstotka pozitivnih nakazuje, da se zmanjšuje razširjenost covida v populaciji in da so ukrepi prijeli,« še pravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije