ENA OD REŠITEV

Spremembe pri prevozu na delo, to pravi minister

Ker ni javnega prevoza, se bodo delavci verjetno skupaj vozili v službo. Bodo v prekršku? Je to dovoljeno?
Fotografija: Še naprej pa bo dovoljen posebni linijski prevoz potnikov, to je prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec (t. i. delavski avtobusi). Dovoljeni bodo tudi taksi prevozi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Še naprej pa bo dovoljen posebni linijski prevoz potnikov, to je prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec (t. i. delavski avtobusi). Dovoljeni bodo tudi taksi prevozi. FOTO: Jure Eržen, Delo

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob odločitvi o zaustavitvi javnega prometa povedal, da bodo delavski avtobusu izjema in da bo vožnja v istem avtomobilu s sodelavci istega podjetja dovoljenja, a je v vozilu lahko do šest oseb  »V odlok smo zapisali, da bodo t.i. delavski avtobusi izjema. Prav tako bo izjema, da se delavci organizirajo s kombiji ali dodatnimi vozili, a največ šest oseb v vozilo in da prihajajo iz istega podjetja, ker sicer lahko pride do mešanja,« je povedal Vrtovec in dodal, da so s to rešitvijo prišli nasproti delodajalcem.

Še na četrtkovi tiskovni konferenci je notranji minister Aleš Hojs omenil, da prevoz v istem avtobmobilu za sodelavce ni možna, a so po besedah Vrtovca danes to izjemo z njim uskladili in so izjemo dodali v vladni predlog, o katerem mora odločati še vlada.

Skladno z odlokom vlade bo od ponedeljka za 14 dni ustavil javni prevoz - medkrajevni, mestni in železniški. Prav tako bo prepovedano obratovanje nihalnih žičnic, vzpenjače in krožno-kabinskih žičnic, razen v primeru nujne medicinske oskrbe oz. zaščite in reševanja.
Preberite tudi:
Šola od doma še en teden in ne 14 dni? Vlada odgovarja
Kacin pojasnil, kaj se bo z okužbami dogajalo v naslednjih dneh (VIDEO)

Ob tem je Vrtovec pozval vse delodajalce, da pokažejo razumevanje do zaposlenih, ki za prevoz na delo uporabljajo javni potniški promet in nimajo na voljo alternativnih oblik prevoza. »Skupaj z njimi bomo rešitve iskali tudi na ministrstvu za infrastrukturo, tako organizacijsko kot finančno,« je poudaril.

Tako je ministrstvo za infrastrukturo odprlo dve kontaktni točki, in sicer telefonsko številko 01 478 71 67 ter elektronski naslov mzi.koronavirus@gov.si. Na te kontakte se lahko obrnejo delodajalci in delavci, ki imajo težavo s prihodom na delo. »Cel vikend bomo na voljo vsem delodajalcem, tudi bolnišnicam in ostalim zavodom, da do ponedeljka najdemo rešitve,« je zatrdil Vrtovec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije