KARANTENA

Spremembe kmalu: ves razred v karanteno šele po potrditvi tretjine okuženih?

Neuradno: epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje skrajšanja trajanja karantene na pet dni ne predlagajo.
Fotografija: Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč resne.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč resne.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Epidemija covida 19 je še vedno v porastu zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma že v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, medtem pa naj bi bile v ponedeljek znane spremembe pravil pri odrejanju karanten.

Preberite še

image_alt
Janša o obveznem cepljenju in ukrepih za najhujši val, ki prihaja

Predsednik vlade Janez Janša je v petek pojasnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog spremembe veljavnosti karantene ob tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, pripravilo do danes oziroma ponedeljka. V ponedeljek pa bo po njegovih besedah predlog tudi sprejet in uveljavljen sredi prihajajočega tedna.

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu.

Čeprav krajšanje karantene ni bilo predvideno, bi do te spremembe po petkovih usklajevanjih očitno vendarle lahko prišlo.

Epidemiologi Nijz skrajšanja trajanja karantene ne predlagajo

Portal 24ur.com sicer navaja neuradne informacije, da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) skrajšanja trajanja karantene na pet dni ne predlagajo.

Preberite še

image_alt
Predčasnih zimskih počitnic ne bo, a v karanteni vse več šolarjev

Kot je v četrtek nakazal minister za zdravje Janez Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale tudi na odrejanje karantene v šolstvu. Na vprašanje o možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi sprememba na področju karanten.

Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom resne. FOTO: Jure Eržen, Delo
Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom resne. FOTO: Jure Eržen, Delo

Razmere v šolah so zaradi okužb s koronavirusom namreč zelo resne, je sredi tedna že opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut.

Karantena za celoten razred šele po potrditvi tretjine okuženih

Po neuradnih informacijah 24ur.com epidemiologi Nijz sicer predlagajo, da ob pojavu okužbe pri učencu, dijaku ali vrtčevskemu otroku ne bi bilo treba takoj v karanteno celotni skupini, ampak šele takrat, ko bi bilo v skupini oziroma razredu potrjena okužba pri 30 odstotkih učencev. Če bi se v razredu pojavila ena okužba ali nekaj njih, pa bi učenci nadaljevali izobraževanje v šoli, a bi se morali vsak dan testirati. Redno testiranje naj bi ob visoko tveganem stiku veljalo tudi za vrtčevske otroke, ki prav tako ne bi šli vsi v karanteno. Pri njih bi testiranje po predlogu potekalo doma.

Med predlogi naj bi bila tudi izjema za napotitev v karanteno zaposlenih v kritični infrastrukturi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije