NOVOST

Spremembe zakona o orožju, pazite, da vas ne oglobijo

Od danes veljajo nova pravila za posedovanje orožja.
Fotografija: Lovska puška avstrijsega proizvajalca Johanna Fanzoja. FOTO: FANZOJ.COM, Jost & Bayer Gnbr
Odpri galerijo
Lovska puška avstrijsega proizvajalca Johanna Fanzoja. FOTO: FANZOJ.COM, Jost & Bayer Gnbr

Novela zakona o orožju, ki je začela veljati 14. avgusta, prinaša nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogoča pa tudi njegovo legalizacijo.


Preverite, ali se je spremenila kategorija orožja

Nekatero dovoljeno orožje se iz kategorije B prenaša v kategorijo A (prepovedano orožje), ki bo pod določenimi pogoji dovoljeno le izjemoma (na primer za športne strelce, ki imajo upravičen razlog). 

Imetniki orožnih listin za orožje bodo morali pogledati novo kategorizacijo in na upravni enoti spremeniti kategorizacijo ter popraviti orožni list. Ne glede na petletni rok pa mora biti orožje prekategorizirano pred dajanjem orožja na trg ali pred prenosom v drugo državo članico EU oziroma tretjo državo.


Onesposobljeno orožje je treba zdaj prijaviti

Onesposobljeno orožje (ki do zdaj ni štelo za orožje) je razvrščeno v 6. točko kategorije C, kar pomeni, da je treba tako orožje prijaviti pri pristojni upravni enoti in pridobiti potrdilo o prijavi. Imetniki onesposobljenega orožja, ki jim je bilo izdano potrdilo o onesposobitvi orožja pred uveljavitvijo novele zakona, morajo v primeru, če orožje prenašajo ali nosijo, onesposobljeno orožje pred nošenjem ali prenašanjem prijaviti pri pristojni upravni enoti. Ta ga bo na podlagi potrdila o onesposobitvi razvrstila v 6. točko kategorije C.
image_alt
Kot v Ameriki: poglejte, kaj predlaga Jelinčič Plemeniti

Novela zakona posebej določa obveznosti za polavtomatsko orožje, ki je po novem razvrščeno v 6. a, 7. ali 8. a kategorije A in je bilo pred uveljavitvijo novele zakona razvrščeno v kategorijo B. Pri pristojni upravni enoti morajo prav tako v roku petih let ali pred dajanjem na trg oziroma prenosom orožja v drugo državo članico EU ali tretjo državo urediti »status« tega orožja na upravni enoti.

Prav tako bodo morale osebe, ki imajo v posesti orožje, ki je bilo predelano za streljanje s slepimi naboji, z dražljivimi ali drugimi aktivnimi snovmi ali s pirotehničnim strelivom ali v rekvizitno ali akustično orožje, to orožje najkasneje v šestih mesecih od uveljavitve novele zakona oziroma pred dajanjem na trg označiti z jasno, s trajno in z enotno oznako po predpisih o preizkušanju in žigosanju oziroma označevanju strelnega orožja in streliva.

Brez plačila za spremembo, visoka kazen, če tega ne storite

Ob zamenjavi orožnih listin zaradi prekategorizacije orožja oziroma prijavi onesposobljenega orožja ne bo treba plačati upravne takse. Za neizpolnitev navedenih obveznosti novela zakona določa globe od 500 do 1.500 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije