NOVOLETNA FINANČNA ZAOBLJUBA

Sprememba za leto 2020: Na tak način boste prihranili 1200 evrov

Ste že slišali za sistem 10 : 10 : 80?
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

Novoletne zaobljube so v tem času še zelo aktualne. Medtem ko so si nekateri zadali ambiciozne cilje, pa se jim nekateri že odpovedujejo. Najpogosteje se zaobljube navezujejo na športno aktivnost, hujšanje, zdravje in tudi na finančno področje. Družabne medije so v začetku leta preplavili najrazličnejši finančni načrti, s katerimi bi lahko privarčevali bajne zneske. A vprašanje je, ali se jih lahko držimo dolgoročno.

Uveljavljanje novih finančnih navad je težavno, saj teh ni mogoče spremeniti kar čez noč. A preden se lotimo spreminjanja, si moramo nastaviti finančno ogledalo. »Finančna slika nam namreč marsikaj pove o nas samih in navadno ni tako lepa, kot bi si želeli. Je pa ključna, če si resnično želimo sprememb v novem letu,« pravi Ana Vezovišek, strokovnjakinja za finance in soavtorica knjige Adijo, finančni stres.

Fotografija je simbolična. FOTO: Rclassenlayouts Getty Images/istockphoto
Fotografija je simbolična. FOTO: Rclassenlayouts Getty Images/istockphoto


»Saj veste, kako je, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. Prvih nekaj hitro izgubimo, potem se pa malo ustavi. In pri financah ni dosti drugače. Prvi mesec ali dva nekaj prihranimo, potem pa pride kakšna proračunska bomba (pokvarjen avto, kakšen rojstni dan itd.) in porabimo vse ali še več, kot smo prihranili, in volja upade,« pravi Vezoviškova in dodaja, da je mogoče vse, če imamo realne cilje in se sprememb lotimo pri osnovah.

Hitro ne bo šlo

»Pogosto bi si ljudje želeli preskočiti kakšno stopničko, a iz izkušenj lahko povem, da brez močnih temeljev ne gre. In eden izmed prvih temeljev je, da prenehamo živeti od plače do plače. Kako to dosežemo? S pomočjo sistema 3 VD – sistema treh vreč denarja. Ta nazorno pokaže, kako se tega lotimo in kje sploh začnemo. Če živimo od plače do plače, potem je ključno, da se najprej lotimo polnjenja prve vreče – transakcijske.«

Treba se je držati pravila 10 : 10 : 80. In kaj to pomeni v praksi? Da bi morali od vsakega prihodka 10 % nameniti za dolgoročne cilje, 10 % za kratkoročne cilje, razliko (80 %) pa razporediti po osnovnih kategorijah, kot so hrana, otroci, bivanje. Če morate najprej poplačati dolgove, je treba prvih 10 %, ki bi jih sicer morali nameniti za dolgoročne cilje, usmeriti za predčasno poplačilo dolgov.

Če boste varčevali tako, vas ne bo bolela glava

Vezoviškova nam je sistem treh vreč razložila še nazorneje. Če naši prihodki (skupaj z malico in prevozom) znašajo 1200 evrov, bi moral biti naš cilj v letu 2020, da prihranimo vsaj 1200 evrov, kar lahko dosežemo najkasneje v 10 mesecih. To pomeni, da vsak mesec prihranimo 120 evrov. »Ko enkrat privarčujemo ta znesek, lahko prenehamo živeti od plače do plače – takrat smo mi tisti, ki si prvega v mesecu na račun nakažemo znesek, ki ga potrebujemo skozi mesec (v tem primeru bi to moralo znašati največ 960 evrov, saj nimamo vsak mesec enakih stroškov), razliko pa usmerimo na varčevalni račun. Prav tako plačo, ki jo dobimo 5., 8. ali 18. v mesecu, nakažemo na varčevalni račun, saj je ta mesec ne potrebujemo več: smo si jo že nakazali, se spomnite?«

Človek ne more pričakovati sprememb, če bo vse delal na isti način kot do sedaj. Včasih je potrebna mala sprememba, ki ima močan finančni učinek. In tukaj je treba začeti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije