KORONAVIRUS

Sprememba glede mask, nespoštovanje vas lahko veliko stane

Inšpektorji imajo podlago, da lahko izrečejo globe za nenošenje maske v zaprtih javnih prostorih.
Fotografija: Z nošenjem maske ščitimo druge okoli sebe, ko oni nosijo masko, pa ščitijo nas, pravijo strokovnjaki. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Z nošenjem maske ščitimo druge okoli sebe, ko oni nosijo masko, pa ščitijo nas, pravijo strokovnjaki. FOTO: Gettyimages

Od polnoči je v veljavi odlok vlade, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru. Maska ni obvezna, če se zagotovi primerna razdalja. Izjema so tudi vzgojno-izobraževalni zavodi ter športne in rekreativne dejavnosti. Za šole tako še naprej veljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) glede nošenja mask.
 
Takšen odlok je vlada sprejela po slabšanju epidemiološke slike pri nas, zaradi okužb tudi že zapirajo šole in vrtce. Izvajanje odloka, ki so ga sprejeli na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, bo v zaprtih javnih prostorih, kar vključuje tudi javni potniški promet, nadzorovala pristojna inšpekcija. Kršiteljem lahko inšpektorji izrečejo tudi globe, ki se gibljejo med 400 in 4000 evri kazni za fizične osebe, za pravne pa med 4000 do 100.000 evri.
 
Preberite tudi:

Slovenski strokovnjak predlaga način, da od mask odženete virus



Slovenija ni edina evropska država, kjer lahko prebivalce nenošenje maske udari po denarnici. Epidemija je ob koncu poletja dobila zamah po skoraj vsej celini. Ob naraščajočih številkah okuženih so v Parizu in okolici uvedli obvezno nošenje mask celo na odprtem in na delovnih mestih. Povsod po Franciji je obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, kršiteljem tega pravila pa grozi globa 135 evrov.

Maske so obvezne tudi v Italiji v zaprtih prostorih, predvidena globa je 1000 evrov. V Nemčiji so se dogovorili, da bo globa za nenošenje maske najmanj 50 evrov, strožji pa so na Bavarskem, kjer kazen znaša 250 evrov.

V mestu Gwalior v indijski zvezni državi Madja Pradeš pa so se odločili, da bodo kršitelje kaznovali ne le z globo, ampak bodo morali tri dni delati kot prostovoljci v bolnišnicah, kjer se zdravijo pacienti s covidom 19.

Poleg globe lahko kršitelje v Gani čaka zapor (4 do 10 let).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije