IZVRŠNI ODBOR DESUSA

Spori v Desusu: bodo tri poslance izključili iz stranke?

Ožje vodstvo Desusa se je sestalo na izvršnem odboru stranke, ki se ga udeležujejo tudi trije poslanci.
Fotografija: Sestanek Desusa. Na fotografiji začasna vodja Desusa Brigita Čokl. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Sestanek Desusa. Na fotografiji začasna vodja Desusa Brigita Čokl. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Dopoldne se je sestalo ožje vodstvo Desusa, sledita pa še izvršni odbor in svet stranke. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je v popoldanskih urah že sestal izvršni odbor Desusa, ki se ga udeležujejo tudi trije njihovi poslanci.

Vodja poslancev Desus Franc Jurša je pred zasedanjem organov stranke, ki razpravljajo o javnih nesoglasjih med poslanci in začasno vodjo Desusa Brigito Čokl, dejal, da so odprte vse možnosti. Tudi ta, da Čoklova predlaga izključitev poslancev iz Desusa. Predsednik sveta Anton Urh pa je zatrdil, da takega morebitnega predloga ne bo dal na glasovanje. Po Urhovem prepričanju v Desusu še lahko dosežejo enotnost. »Smo vendar zreli ljudje in bomo znali to urediti.«

FOTO: Voranc Vogel, Delo
FOTO: Voranc Vogel, Delo
Jurša je na vprašanje, ali bodo danes še poslanci Desusa, odvrnil, da bodo poslanci do konca mandata. Glede tega, koga v stranki vidi za podpornike, pa je dejal: »Mi nimamo nobenih podpornikov. Smo poslanska skupina v tej stranki in temu primerno se tudi obnašamo.« O tem, ali je poslanska skupina dolžna polagati račune vodjem stranke, pa je dejal, da »če sooblikuje politiko stranke, je zgodba lahko uspešna. Če vsakdo zastopa svoje interese, pa ne. Poslanec je predstavnik vsega ljudstva in slednjemu tudi odgovarja.«

Da so vse možnosti odprte, je ob prihodu povedal tudi Branko Simonovič. Zatrdil je, da ne bo zapustil poslanske skupine, tudi če bi ga izključili iz stranke. »Kot poslanska skupina smo organizirani po poslovniku o delu DZ,« je dodal.

Poslanci Jurša, Simonovič  in Ivan Hršak so namreč konec minulega tedna prek odvetnika od Čoklove zahtevali preklic njenih izjav o njihovem ravnanju, zlasti glede tega, da »bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini«. Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da izjav ne bo preklicala.



V minulem tednu so se pojavile tudi špekulacije, da naj bi o kandidaturi za vodenje Desusa razmišljal predsednik DZ Igor Zorčič, ki je nedavno z dvema poslanskima kolegoma zapustil SMC. Zorčič je pred nekaj dnevi na vprašanje STA, ali drži, da naj bi se z nekaterimi nezadovoljnimi člani SMC pridružili Desusu, odgovoril, da so to ugibanja in je prezgodaj napovedovati morebitna povezovanja. Na dodatno vprašanje, ali je v igri njegova kandidatura za vodenje Desusa, pa je odgovoril, da tega ne komentira.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije