SPLETNA OMREŽJA NORIJO

Spopad zaradi izdatkov za družino malega Krisa

Kris Zudich je v Ameriki prejel najdražje zdravilo na svetu. Po objavi računov jih zaradi porabe nekateri kritizirajo, češ da bi lahko bili izdatki za bivanje denimo nižji.
Fotografija: Kris Zudich se zdravi v ZDA. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Kris Zudich se zdravi v ZDA. FOTO: Instagram

Za malega Krisa Zudicha, ki je trenutno v ZDA, kjer se zdravi zaradi spinalne mišične distrofije, je bilo zbrano preko štiri milijone evrov. Račun za zdravilo zolgensma, ki je znašal malenkost več od dveh milijonov evrov, je bil poravnan, poleg tega pa še ostali stroški, ki k temu spadajo. Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki redno poroča, kakšno je stanje sredstev, saj si želijo transparentnosti. Mnogo je ljudi, ki temu nasprotujejo oziroma v tem ne vidijo potrebe, saj je bil njihov namen pomagati Krisu, drugi pa zahtevajo polaganje računov, da se ne ponovi zgodba v zvezi s humanitarnim društvom Maus. Zdaj, ko je vse na črno na belem, pa nekatere motijo zneski, ki jih vidijo, saj so prepričani, da bi lahko bili bistveno nižji.

Palčica Pomagalčica je včeraj objavila račune, ki so že bili poravnavni:
  • vizum: 456 evrov;
  • zdravniško spremstvo: 6.001,05 evra;
  • zdravilo zolgensma (UC REGENTS/ZDA): 2.007.576,38 evra;
  • transfer Ljubljana–LA (donacija Miodraga Kostića 129.000 evrov za letalski prevoz Ljubljana–LA): 129.000 evrov;
  • transfer od letališča v LA do hotela: 200 evrov;
  • hotelska nastanitev: 2320 evrov;
  • najem stanovanja do 11. 12. 2019: 9800 evrov;
  • ostali stroški: 1219,50 evra
Skupaj to znese 2.157.181,96 evra. »Na transakcijskem računu društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki ostaja za Krisove prijatelje 1.666.437,59 evra.« 
 
Preberite tudi:
En evro bi malemu Krisu rešil življenje
Kako dobra novica za Krisa! Mama Ana sporoča
FOTO: Valentino Rossi komaj čaka, da spozna Krisa
VIDEO in FOTO: Tekle so solze: tako je Kris poletel po zdravilo v ZDA

Na spletnih omrežjih se je pod objavo o izdatkih društva usulo veliko komentarjev. Največ je pozitivnih, takšnih, ki so veseli za Krisa in mu želijo vse najboljše, nekaj pa je tudi takšnih, ki menijo, da denar ni najbolj smotrno porabljen. Pa ne, ker bi si želeli denar zase, ampak ker obstajajo tudi drugi otroci, ki potrebujejo pomoč.
 

Izpostavljamo nekaj komentarjev (nelektorirano):


»Veste kaj slovencelji, sram vas naj bo tiste, ki sedaj delate obračune za kaj so porabili denar!!! Zbirali smo ga za zdravljene Krisa in vem,da ga bodo za to tudi porabili. Palčica pomagalčica, vi pa ne rabite objavljat obračune stroškov. Jst vam verjamem in to je to. Tisti, ki pa dvomijo v vašo poštenost, pa po moje tudi prispevali niso nič. Nekaterim pač denar pomeni več kot človečnost. Hvala vam da ste in hvala vsem vam podobnim. Za tiste ki pa dvomijo, pa naj se zamislijo ob starem pregovoru: "vsaka rit enkrat pride na kahlo".« (Roman)

»Ne nam več polagat računov. Ni potrebe. Tudi niste dolžni. Jasno je, kam gre in zakaj. To so njihova sredstva. Že tako so medijsko izpostavljeni. In s tem živeti ni lahko. Prav tako z boleznijo. Ne več objavljat teh podatkov.« (Anita)

»Ženska ustanovi društvo, zapostavi, prikrajša svojo družino, službo, prijatelje, se izpostavi, vse dela prostovoljno, za nič, ker se ji zdi to plemenito, da se jo sedaj po domače povedano jebe v glavo?! Zakaj??? Vredno je samo zaradi Krisa in njegove družine, ker oni so ji in ji bodo većno hvaležni.« (Ana)

»Marinka ***** saj mislim da mu vsi privoscijo in vsi bi se enkrat dali... se mi pa tudi ne zdi narobe ce clovek vprasa ali izrazi dvom, verjetno smo vsi postali bolj previdni pri vseh nategih iz strani drugih drustev in morda tudi starsev... mene pa to ne moti ce clovek vprasa, vazno je da drustvo podatkov ne skriva... je pa tudi to da takih stevilk nismo vajeni... saj na koncu to ne bo pomembno, ampak kot ste napisala, vazno da se mu pomaga in doseze cilj.. Tukaj mislim da smo enotni prav vsi (upam).« (Anja)
 
Preberite tudi:
Starši malega Krisa: Vsi ste junaki
Besede očeta malega Krisa vam bodo na obraz narisale nasmešek
VIDEO: »S preostankom denarja, ki je ostal, bo Kris risal nove nasmehe«
FOTO: To je notranjost letala, s katerim je Kris odletel v Ameriko

»Nevem zakaj se to objavlja. Zbrali smo za njega nevem kolko in to pripada njemu halo. Jz nevem kako zbiranje je to. Drugim otrokom oz ljudem bomo pomagal pr naslednjem zbiranju. Jz tega res ne zastopim kaj ma kdo kaj za dokazvat. Otrok je bolan, kaj tle ni jasn in s takim otrokom so ogromni stroški« (Amadeja)

»Vse, kar je ob tej objavi za narediti, je prebrati, malo poskusiti razumeti in pohvaliti društvo za dosedanje delo, organizacijo in transparentnost. Vse drugo, kar pišete in se kregate, je tipično slovensko... Še enkrat vse pohvale Larisa Štoka.« (Boris)

»Za kaj točno se je zbiralo v tej akciji..za KRISA in takoj je blo na pladenj položeno da se zbira za zdravilo + vsi stroški zraven..vključno z nastanitvijo družine..kaj ma zdaj kdo za komplicirat..komu gre v nos.. Ta bi jih najraje kr v šotor postavu al kaj.. Vse dobro družinici in upam da ne vidijo teh negativnih komentarjev..naj uživajo v napredku Krisa.« (Dolores)

»Na žalost čist slovenska foušija.......po domače povedano, še gate bi slekli iz "tebe" samo da ne bi imeli več kot oni....« (Jelena)

»Ja seveda, da bi bili zadovoljni, bi morali bivat v sobi, brez kopalnice in kuhinje, s podganami. In to v nekem getu brez moznosti transporta. Bi pa pesacili s Krisom v narocju. Bedno.« (Ana)
 
Preberite tudi:
Ana razkrila, kaj se bo dogajalo s Krisom: Mogoča sta vročina in bruhanje (VIDEO)
Po prejetju zdravila se je oglasil Kris: Pridno sem prestal infuzijo
Babica Irena razkriva, kaj se dogaja s Krisom
Iz ZDA dobre novice, a Kris bo moral dobiti več steroidov

»Vse drugo zastopim samo letalskega prevoza ne..zakaj je 129 tisoc € vsteto oz odsteto od nasih donacij ce je g. Kostic brezplacno dal prevoz in uporabo letala. To me malo bega.« (Dani)

»Zakaj ni dal doktor izjave za tv če je toliko dobro zdravili in res pomaga, sumljivo vse skupaj.« (Dare)

»Ja,malo cudne cifre.In kaj so ostali stroski?« (Alen)

»Vse lepo in prav... Samo najem stanovanja 10.000eur????« (Sandi)

»Sandi ****, ja tudi mene tale strosek cudi..za en mesec in pol 10.000...ja koliko bo pa se strosek stanovanja ker bodo tam cca 4 mesece?« (Teja)

»Sem razmišljal, če bi sploh komentiral, pa ko berem določene komentarje, ne morem bit tiho. V 2 minutah sem na aribnb našel stanovanje za 2890 EUR na mesec - 1.12. - 31.12. in ne, ni geto, in je v neposredni bližini UCLA, oprema pa boljša kot v 99% stanovanj ki se oddajajo v Ljubljani. Vsi želimo Krisu samo najboljše, pa vendar če obstaja možnost, da ostane več sredstev za druge otroke, zakaj ne...« (Izidor)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije