NISTA SI OSTALA DOLŽNA

Spopad na nacionalki: Jelko Kacin proti Zoranu Jankoviću

Objavljeno 20. marec 2020 07.19 | Posodobljeno 20. marec 2020 08.09 | Piše: A. L.

Kacin je okrcal Nijz, župan Ljubljane pa je strokovnjakom stopil v bran.

Jelko Kacin in Zoran Janković. FOTO: Voranc Voge, Jože Suhadolnik, Delo. Montaža: S. N.
Ljubljane ne bodo razkuževali, tako kot to počno, denimo, v Izoli. Razlog? Ni efekta. Tako je ugotovitev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) na kratko povzel župan Ljubljane Zoran Janković. Pri tem je poudaril, da niti ni na razpolago dovolj razkužila, da bi lahko obdelali prek 1.600 ljubljanskih ulic, sam pa ne bo določal, katere razkužiti in katere ne, saj to ne bi bilo pošteno. »Še enkrat: pri tem, ko hitimo z ukrepi, je treba spoštovati stroko. Nijz je danes sporočil, da to, kar se je delalo v v Izoli in ne vem še kje, ne prinese efekta,« je bil jasen Janković v oddaji Tarča na RTV Slovenija

Na to se je odzval Jelko Kacin, govorec Kriznega štaba RS, ki ga je voditeljica Erika Žnidaršič gostila v studiu, in povedal: »Jaz mislim, da so župani tisti, ki bodo presodili, kateri ukrep ima smisel in kateri ne. Tukaj jim je treba dati popolno avtonomijo. Videli ste, da so veliko bolj odgovorni, da se na nekatere stvari razumejo veliko bolj kot Nacionalni inštitut za javno zdravje. In še enkrat bi rekel, da tisti župani, ki so ukrepali na svojo roko, so tisti, ki so največ ozaveščali.« Mimogrede: na včerajšnji redni seji je vlada Janeza Janše razrešila dozdajšnjo direktorico Nijz Nino Pirnat.


Janković ni mogel mimo tega, kar je Kacin dejal o Nijz: »Mislim, da ni korektno do strokovnjakov, kajti mislim, da Nijz je tisti, ki ve več od nas županov, ki smo po stroki ekonomisti, pravniki ali kaj drugega.« 

Na včerajšnji redni seji je vlada razrešila direktorico Nijz Nino Pirnat in jo imenovala za vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo.

Kacin se je odzval tudi na to: »Župani vedo, kdaj je treba zapreti osnovne šole. Tisti, ki so to storili na svojo roko, so storili pravilno, niso spoštovali priporočil in protokolov, ki so takrat veljali, in zato verjamem, da bodo v teh razmerah znali presoditi, kako in kaj. Oni so najbolj odgovorni za stanje v svojem mestu. To zdaj ni kritika Nijz kar tako počez, ampak sem govoril o zelo konkretnem primeru, kjer pravzaprav vsi zdaj gledamo to Šmarje pri Jelšah, kot da bi bil največji vir, pa ni tako. Največ obolelih imamo tukaj v Ljubljani in zaradi tega verjamem, da se bo tudi Ljubljana odzvala tako, kot od nje pričakujem.«Janković je pojasnil, da so se v Ljubljani že odzvali in sprejeli številne ukrepe, ter nadaljeval: »Mi je žal, ampak s tem, kar pravi gospod Kacin, negira sam sebe. Na eni strani nam država predpisuje ukrepe, za katere mislim, da je prav, da so za celotno Slovenijo, po drugi strani pa govori, da naj vsak dela po svoje.« Dotaknil se je tudi dejstva, da je v Ljubljani največ okuženih ,in Kacinu pojasnil, da je to pač logično, ko pa je bilo v teh trenutkih ob 292.000 Ljubljančankah in Ljubljančanih še sto tisoč turistov. 

Ne glede na vse je Janković jasen: »Vse ukrepe, ki jih da vlada, moramo spoštovati.«
Deli s prijatelji