BUDISTIČNI VODJA

Spolno zlorabil svojo 15-letno učenko, dobil je celo naše državljanstvo

Objavljeno 21. januar 2019 11.30 | Posodobljeno 21. januar 2019 12.10 | Piše: Boštjan Celec

Nekdanji ljubljanski budistični vodja pravnomočno obtožen. Ronan Chatellier dobil državljanstvo, Sloveniji pa se izogiba.

Kot budističnega vodjo so ga radi sprejemali politiki, celo varuhinja človekovih pravic. FOTO: BLAŽ SAMEC
LJUBLJANA – Proti nekdanjemu ljubljanskemu budističnemu vodji Ronanu Chatellierju oziroma Shenpenu Rinpocheju je v Sloveniji vložena nova pravnomočna obtožba. V vlogi učitelja v ljubljanski Budistični kongregaciji Dharmaling naj bi po naših informacijah spolno zlorabil 15-letno učenko. Kdaj bo razpisan predobravnavni narok, pa še ni znano, sporoča uradna govorka ljubljanskega okrožnega sodišča Mateja Jazbec.
image
Izmišljeni napad je zastaral. FOTO: MAVRIC PIVK

A tudi ko primer pride na vrsto za sodno odločanje, se bo pojavila velika težava, kako 50-letnega lamo in malteškega viteza (na spletu se hvali, da je tudi svetovalec za osebne zadeve in strokovnjak za varnostna vprašanja) sploh spraviti na zatožno klop.
 

Priljubljen med politiki


To je denimo že od leta 2013 poskušala ljubljanska okrajna kazenska sodnica Mojca Lendvaj Brecelj, ki bi mu sodila po obtožnem predlogu, da je zagrešil kaznivo dejanje krive ovadbe. Pred dvema letoma smo poročali, da je propadel še en poskus naroka, saj je Chatellier namesto sebe na sodnijo poslal pismo iz Francije, v katerem je zapisal, da je prebolan, da bi prišel, da pa se po številnih grožnjah ter dveh telesnih napadih, ki naj bi jih doživel v naši državi, v Sloveniji tako ali tako ne bi počutil varnega.
Kot budističnega vodjo so ga pred leti radi sprejemali politiki, celo varuhinja človekovih pravic.

Tako pomemben naj bi bil za našo državo, da so mu zaradi njegovih domnevnih znanj in odlik celo podelili izredno državljanstvo. Potem pa se je leta 2011 znašel v invalidskem vozičku pred kliničnim centrom ter novinarjem razlagal, da sta ga med sprehodom na Golovcu napadla dva moška, eden od njiju ga je celo zabodel. Čeprav naj bi na policiji prijavil premišljen poskus umora, saj naj bi mu rezilo predrlo pljučno krilo, naj ga ne bi jemali resno, v strahu za svoje življenje pa naj bi ministrstvo za notranje zadeve celo neuspešno prepričeval, naj mu za osebno varnost odobrijo orožni list za pištolo.
image
Zanj rezervirana zatožna klop je samevala od leta 2013. FOTO: MARKO FEIST

Izkazalo pa se je, da ureznina ni poškodovala vitalnih organov, celo kazenska ovadba in obtožni predlog sta ga doletela, saj sta tako policija kot tožilstvo ocenila, da je v prijavi lagal in da je napad sam zrežiral.
Zaradi krive ovadbe so ga policisti ovadili še enkrat, po domnevnem napadu nanj pred domačo hišo v Ljubljani aprila 2012, a tožilstvo je ocenilo, da dokazov ni dovolj.
 

Namesto pripora zastaranje


Naroki zaradi domnevno izmišljenega incidenta na Golovcu so po vrsti odpadali, sodnica je francoske pravosodne oblasti zaprosila, naj zanj postavijo sodnega izvedenca, ki naj ugotovi, ali res ni sposoben za sedenje na zatožni klopi, toda Francozi so po dveh letih v Ljubljano sporočili le, da se ni odzval vabilu na pregled.
image
Govoril je, da so ga v Sloveniji dvakrat brutalno napadli, policisti pa so ugotovili, da si je vse skupaj izmislil. FOTO: MAVRIC PIVK

»Ni dovolj tisti en stavek, ki ga pošilja v opravičilo. Ni dovolj opravičilo zdravnikov iz Francije, iz katerega natančen razlog njegovega izostanka sploh ni razviden,« je Lendvaj Brecljeva dejala njegovemu odvetniku Mitju Inkretu in mu zabičala, naj priskrbi klientovo celotno zdravstveno dokumentacijo. »Če je ne bo, bom odredila vse prisilne ukrepe, ki jih lahko,« je dejala decembra 2016, na vnovičnem propadlem poskusu sojenja februarja 2017 pa je tožilka pričakovano in ne prvič zahtevala, naj se za Chatellierja zaradi izmikanja odredi ukrep pripora, sodnica pa se je strinjala, »saj so bile vse druge možnosti že izčrpane«.
Molimo zanjo, a denarja še ne bo
Proti Ronanu Chatellierju v Ljubljani poteka še en sodni postopek. Budistična redovnica Wangmo Tenzin v tožbi trdi, da mu je posodila 90.000 evrov za ohranjanje in širjenje budizma v Sloveniji. A denar naj bi v resnici porabil zase, zato terja vračilo. Potožila je, da so ji pošli vsi prihranki, mesece naj bi jedla le riž in fižol, tako hudo naj bi bilo, da je morala celo brskati po smetnjakih. Na eni od obravnav so toženega Francoza zaslišali prek videokonference. »Veliko molimo za to gospo in njeno bolečino,« je dejal in pripomnil, da ji bo denar vrnil leta 2031, tako kot piše v pogodbi.


Kaj se zdaj dogaja v zadevi Chatellier, smo pobarali na okrajnem sodišču v Ljubljani? Nič več, izvemo od tiskovne predstavnice Brine Redling. Pred nekaj meseci je bil namreč izdan sklep o ustavitvi kazenskega postopka, ki je postal pravnomočen novembra. Primer je očitno zastaral.
Ronan Chatellier pa se bo še naprej bal priti v Slovenijo, a ne zaradi tega, ker bi mu pri nas kdo stregel po življenju, ampak zato, ker mu preti zaporna kazen. Čaka ga torej postopek zaradi zelo hudega kaznivega dejanja, kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Obtožen naj bi torej bil zlorabe 15-letnice v času, ko je bil njen učitelj v Dharmalingu, zagrožena kazen je do osem let zapora.
Zaradi domnevnih znanj in odlik smo mu podelili izredno državljanstvo Slovenije.


Zaradi podobnega greha se je sicer v Ljubljani že znašel v preiskovalnem priporu. Policisti so ga ovadili zaradi domnevnega spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, po neuradnih podatkih pa naj bi ga prijavil eden izmed njegovih treh posvojenih otrok. Leta 2010 se je poročil z njegovo 17-letno mamo v Indiji. Ta otrok je z njim živel v Ljubljani, skupaj z ameriškim dečkom in rusko deklico, ki ju je prav tako posvojil. Maja 2012 so ga ljubljanski policisti aretirali zaradi suma spolne zlorabe enega od posvojenih fantkov. Ta je policistom potožil, da ga je v otroških letih več let zlorabljal med nekakšnimi »terapijami«.

Ko pa so Chatellierja priprli, je prijavo umaknil. Iz Budistične kongregacije Dharmaling so tedaj sporočili: »Lama Shenpen Rinpoche je bil izpuščen, ker je ovaditelj umaknil svojo ovadbo, ki jo je podal pod vplivom določenih opojnih substanc.«
8 let zapora grozi Chatellierju.


Po nekaterih podatkih naj bi sicer bil Ronan Chatellier v domovini pred leti že spoznan za krivega spolnega napada na dva otroka, 11-letnega dečka in 12-letno deklico – ravno tako naj bi izvajal »zdravilno« masiranje golih otrok, tudi po intimnih delih telesa. 
Deli s prijatelji