Spolne bolezni med Slovenci, zdravniki pozivajo k cepljenju

Zdravstveni dom za študente poziva k cepljenju proti HPV.
Fotografija: V 10 odstotkih je virusna okužba lahko dolgotrajna in kot taka lahko poveča verjetnost nastanka predrakavih in rakavih obolenj. FOTO: Ina Fassbender, Reuters
Odpri galerijo
V 10 odstotkih je virusna okužba lahko dolgotrajna in kot taka lahko poveča verjetnost nastanka predrakavih in rakavih obolenj. FOTO: Ina Fassbender, Reuters

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno aktivnih ljudi. Najpogostejša je pri mladih med 15. in 25. letom starosti. V ZD za študente v Ljubljani pozivajo k cepljenju proti HPV, zato v sredo organizirajo že 5. cepilni dan, so zapisali v sporočilu za javnost.


Okužba s HPV lahko povzroči številne komplikacije


Okužba s humanim papilonavirusom (HPV) je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Skozi spolno življenje posameznika se z enim ali dvema tipoma HPV vsaj enkrat okuži več kot polovica oseb, pri čemer človeški imunski sistem večino okužb obvlada ter minejo brez posledic v enem ali dveh letih, je pojasnila strokovna vodja zdravstvenega doma za študente Mojca Miholič. »Naravna protitelesa, ki jih med okužbo ustvari organizem, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim ali drugim tipom virusa.« V 10 odstotkih je virusna okužba lahko dolgotrajna in kot taka lahko poveča verjetnost nastanka predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV.


Še vedno se lahko cepite


Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje deklic in dečkov, najboljše pred začetkom spolne aktivnosti, so v sporočilu navedli zdravniki. V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV brezplačno za dekleta v šestem razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku ali na dnevu cepljenja. Cepljenje proti HPV pa je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar je zanje samoplačniško.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije