TUDI ŠOLNIKI BI VIŠJE PLAČE

Splošna stavka že 9. marca? To je napovedal Štrukelj

Pravi, da so zaposleni na koncu z močmi ...
Fotografija: Branimir Štrukelj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Branimir Štrukelj. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na četrtkovem sestanku soglasno sprejel sklep, da pozove preko 32.000 članov in članic, zaposlenih v šolah, vrtcih in univerzah, da glasujejo o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju. »Ko bo stavka izglasovana, bomo delodajalcu posredovali natančne strokovne zahteve,« je dejal na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. V kolikor bodo šolniki za, bodo stavkali 9. marca.

Zahtevajo višje plače 

Šolniki zahtevajo dvig plač vseh skupin zaposlenih v visokem šolstvu (D1, H in J) za šest plačnih razredov. Dopolnitve pa so po njihovih besedah nujno potrebne tudi za ureditev mednarodno primerljivih pogojev dela v visokem šolstvu. Želijo tudi takojšnjo sklenitev sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja ob obvladovanju epidemije v vrtcih, šolah in vseh izobraževalnih zavodih. »Ljudje so na koncu z močmi, vedno več jih je na bolniških in v karantenah in tako ne gre več naprej,« pravil Štrukelj.

Ministrstvo: Ves čas sodelujemo s šolniki

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport po drugi strani pravijo, da si od prvega dneva epidemije prizadevajo za varno in zdravo učno okolje tako za zaposlene kot tudi za udeležence izobraževanja. »Na ministrstvu ves čas aktivno in redno sodelujemo z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in jim pomagamo pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ter tudi z izzivi glede odsotnosti zaposlenih in izvajanjem izobraževanja. Zavedamo se preobremenjenosti, s katero se zaradi trenutnih razmer soočamo na vseh področjih družbe,« so zapisali (nelektorirano )v sporočilu za javnost.

Ministrica Simona Kustec je po njihovih besedah za aktualno šolsko leto 2021/22 izdala sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na podlagi tega se v pedagoški proces pod vodstvom mentorja lahko vključijo tudi študenti.

Med koronakrizo za šolnike preko 70 milijonov evrov

Od začetka epidemije je bilo za ukrepe, povezane z delom zaradi covida 19, na polju vzgoje in izobraževanja namenjenih preko 70 milijonov evrov, med njimi za dodatke za nevarnosti in posebne obremenitve, za delo v rizičnih razmerah, dodatke za ravnatelje in direktorje, kritje nadomestil plač za čakanje na delo, za nadomeščanje. »Skladno s sprejetim sklepom Vlade Republike Slovenije, dne 3. 2. 2022, bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport aktivno sodelovalo tudi preko vladne pogajalske skupine za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije