EPIDEMIJA

Spet smo se oddaljili od rumene faze, potreben bo premik (VIDEO)

Beležimo skoraj dvoodstotno povečanje aktivnih primerov.
Fotografija: FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
FOTO: Matej Povše

V ponedeljek je bilo 4024 PCR-testov na novi koronavirus, pozitivnih pa je bilo 894 (22,2 odstotka). Poleg teh so opravili še 44.775 hitrih testov.

Aktivnih primerov je po podatkih sledilnika covida 19 natančno 9675, kar je 1,8 odstotka več kot dan prej. V bolnišnici se zaradi covida zdravi 584 ljudi (24 manj kot včeraj), na intenzivni negi 143 (4 manj kot včeraj). Umrle so štiri osebe.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 675, kar je več kot včeraj (661), to pomeni, da smo se za doseganje pogoja za prehod v rumeno fazo znova oddaljili, meja je namreč postavljena pri 600. Tudi pri kriteriju o zasedenosti postelj se še ne bližamo rumeni fazi: število bolnikov v bolnišnicah bi moralo pasti pod 500.



Kot je povedala Nuška Čakš Jager z NIJZ, ​Precepljenost proti covidu-19 med starejšimi in pedagoškim kadrom že kaže svoje učinke, med njimi je bistven upad novopotrjenih okužbeležijo upad v starostnih skupinah nad 65 let, število primerov pa narašča v skupinah 15 do 24 let in 35 do 44 let. »Pomembno je, da se cepljenje nadaljuje in razširi med vse prebivalce, treba bo narediti premik na tem področju. Izjemno malo število okužb imamo med oskrbovanci domov, prav tako je velik upad števila smrti med starostniki.« A dokler ne bomo dosegli zadostne precepljenosti v družbi, ne smemo pozabiti na samozaščitno obnašanje.

Podatki o okužbah v šolah kažejo, da kakšnih večjih sprememb pri otrocih in mladostniki ni, je pa sprememba vidna pri pedagoškem kadru, med katerim je upad okužb, kar je po besedah Čakš Jagrove posledica cepljenja.

Kot najverjetnejša lokacija prenosa okužbe ostaja družina oz. skupno gospodinjstvo.
image_alt
Pozor, nove spremembe pri prehajanju meja

Na ravni EU se trend okužb že tri tedne zmanjšuje. »Število kljub temu raste, od 31. 12. 2019 do 3. 5. 2021 smo v EU zabeležili 30.937.052 primerov, od tega 692.002 smrti. Na ravni EU imamo 3,8 % upad, v Sloveniji pa 13,1 %. Trendi so stabilni ali nakazujejo upad števila okužb. V nekaterih državah, na Hrvaškem, Nemčiji, Cipru, Latviji, Litvi in Nizozemskem pa je velik porast.« 

Po stopnji testiranj je Slovenija zelo visoko. V 16. tednu je imel najvišjo stopnjo testiranj Ciper, sledile so Grčija, Češka, Slovenija in Luksemburg. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znaša 457, torej smo rahlo nad evropskim povprečjem.



Doroteja Štruc, koordinatorica cepljenja v ZD Celje je povedala, da dnevno cepijo od 600 do 700 oseb. Trenutno začenjajo cepljenje starejših od 50 let, naslednji teden bodo cepili že s cepivom Johnson & Johnsona. Ker prihaja večje število odmerkov, bodo poskusili cepiti tudi preko 1000 ljudi. »V ZD Celje smo pripravljeni cepiti ogromno število oseb, motivirani smo kljub utrujenosti in zasedenosti zdravstvenega kadra,« je še povedala.

V ZD Celje imajo sicer trenutno svojo cepilno aplikacijo oz. program, ki jim trenutno ustreza in tudi dobro funkcionira. Če so se ljudje že prijavili na cepljenje prek osebnih zdravnikov, bodo tako že vpisani v bazo. Vsak, ki se bo na cepljenje vpisal prek posebnega elektronskega naslova, bo tudi prejel SMS z vabilom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije