NOV POTRES

Spet nas je močno streslo

V Petrinji še vedno ni miru.
Fotografija: Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Posledice potresa v hrvaškem mestu Petrinja. FOTO: Blaž Samec

Potem ko so seizmografi šibek potresni sunek zaznali že danes ponoči v okolici Velenja, je okoli 18. ure Slovenijo znova streslo. 
Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 18.01 zabeležili potresni sunek 147 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, spet v bližini Petrinje na Hrvaškem. Po podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je bila magnituda potresa 5,5, poroča Arso.

Po prvih podatkih so potres čutili po vsej Sloveniji. Ocenjujejo, da intenziteta potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Tresenje tal je trajalo nekaj sekund. EMSC je še tvitnil, da je bilo žarišče potresa 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. ​Po prvih informacijah na območju Petrinje ni bilo večje gmotne škode. Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je za regionalno televizijo N1 potrdil, da je žarišče potresa znova bilo pri vasi Strašnik v bližini Petrinje. 

Na Hrvaškem so ga pričakovali

»Opozarjali smo na to. Realno je bilo po tistem močnem potresu z magnitudo nad 6, pričakovati nekaj potresov z magnitudo 4 in 5,« je dejal Kuk. Dodal je, da se je treba zavedati, da se bodo potresi vrstili še nekaj časa. Na območju Siska in Petrinje so najmočnejši potresni sunek v preteklih osmih dneh zabeležili 29. decembra. V potresu z magnitudo 6,2 je umrlo sedem ljudi. Do danes so zaradi potresa prijavili škodo na več kot 22.000 objektih.

Tla v siško-moslavinski županiji se tresejo vse od 28. decembra, ko so zabeležili potres z magnitudo 5. Od takrat je bilo na tem območju več sto potresnih sunkov, večinoma z magnitudo med 2 in 3. Današnji sunek je bil eden najmočnejših po uničujočem potresu prejšnji torek.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije