ORANŽNI ALARM

Ponekod klestila toča, tornado nad Ilirsko Bistrico razkrival strehe (VIDEO)

Nevihtno dogajanje ob hladni vremenski fronti, ki se spušča preko severne meje, je proti večeru zajelo severozahodni del Slovenije, nevihte pa so nekaj nevšečnosti povzročile tudi na vzhodu.
Fotografija: Tornado nad Ilirsko Bistrico FOTO: Arso
Odpri galerijo
Tornado nad Ilirsko Bistrico FOTO: Arso

Nevihtno dogajanje ob hladni vremenski fronti, ki se spušča preko severne meje, je proti večeru zajelo severozahodni del Slovenije, nevihte pa so nekaj nevšečnosti povzročile tudi na vzhodu. Močne nevihte se pomikajo čez državo proti vzhodu, so zapisali na Arsu. Izključili niso niti možnosti toče. Obilne padavine ponekod spremlja tudi močan veter, v Rogaški Slatini je bil v zadnji uri izmerjen sunek vetra s hitrostjo 53 kilometrov na uro.

Spodaj lahko spremljate gibanje padavin.

Tornado v Ilirski Bistrici

Neurje.si poroča, da naj bi se nad Ilirsko Bistrico razvil celo tornado, ki še ni oklasificiran, verjetno pa je šlo za F0/F1 s hitrosti nad 100 km/h.To je potrdil tudi ARSO, ki navaja, da se je na območju Ilirske Bistrice okrog 20. ure razvil tornado. Na posnetku je tako videti širok vrtinec znotraj katerega so bili prisotni tudi zelo močni, manjši vrtinci s premerom nekaj metrov. Pojav je na srečo trajal le nekaj minut, so dodali na agenciji. Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici pa so zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

»Vodna tromba oziroma tornado je nevihtni pojav, do katerega pride, če je nevihta dovolj močna. Vrtinec se razvije iz baze nevihtnega oblaka, ki ima že sama neke svoje rotacije,« je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh. Dejal je, da vrtinec, ki se pojavi nad morjem, imenujemo vodna tromba, tistemu na kopnem pa pravimo tornado ali vrtinec, odvisno od jakosti in intenzitete pojava.

»Pri nas to seveda ni pogost pojav, se pa pojavi na vsake toliko časa. Tornado, ki smo mu bili priča v 70. letih prejšnjega stoletja, je od Hotedršice proti Vrhniki naredil kar precej škode,« je dejal Velkavrh.

Arso ob tem že opozarja na točo. Po zadnjih podatkih je trenutno najbolj verjetna na Bovškem, Savinjskem, Gorenjskem in v Podravju. 

 

 

Kot sporočajo z Arsa, bo treba spremljati razvoj ploh in neviht v krajih severno od nas, kjer se bodo kmalu začele pojavljati krajevne plohe in nevihte. Nastala bo nevihtna linija in pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in zvečer od severozahoda prešla državo. Posamezne nevihte lahko nastanejo že prej. Zvečer se bodo nevihte razširile čez vso Slovenijo. Možne bodo tudi močnejše nevihte, zapihal bo okrepljen severnik.

Verjetnost pojavljanja toče. FOTO: Arso
Verjetnost pojavljanja toče. FOTO: Arso

Sicer bo deloma sončno, pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 24, drugod od 26 do 31 °C. Ponoči se bo ozračje postopno umirilo. Na Primorskem bo zapihala po večini šibka burja.

Oranžno opozorilo zaradi neviht

»Ob zmerni nestabilnosti ozračja in okrepljenem višinskem vetru pričakujemo kar močan prehod neviht. Obenem so tudi vremenske napovedi meteoroloških modelov večinoma usklajene. Vso Slovenijo smo tako za jutri zvečer in prvi del noči na sredo obarvali v oranžno opozorilno barvo. Na severozahodu se lahko močnejše nevihte pojavijo kakšno uro ali dve prej,« opozarjajo z Arsa. Za severno Slovenijo velja opozorilo od 17. ure naprej, za osrednjo od 18. ure, za južno pa od 19. oz. 20. ure naprej.

Kot sporočajo, bosta glavni nevarnosti močni sunki vetra in nalivi, krajevno se lahko razvije tudi kakšno neurje s točo. Izrazito nevihtno dogajanje bo trajalo le nekaj ur, po polnoči se bo vreme hitro umirilo.

Iz Šmarja pri Jelšah že poročajo o toči, navaja Neurje. si.

Kaj pa naslednje dni?

V sredo bo vreme prehodno spet stabilnejše. Nova, še bolj izrazita višinska motnja se nam bo približala v četrtek. Nevihte bodo tako znova verjetnejše v četrtek popoldne in v noči na petek.

Četrtek bo najtoplejši dan tega tedna, po nižinah bodo najvišje temperature okoli 30 °C.

V petek bo vreme spremenljivo s pogostimi krajevni plohami in nevihtami, možni bodo nalivi. Vpliv višinske doline s hladnim zrakom bo segel tudi nad Sredozemlje, krajevna neurja bodo možna precej južneje, zlasti nad Jadranom.

Kako je pri vas? Pošljite nam fotografije ali posnetke prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije