DELNI SONČNI MRK

Spektakel na nebu, iz Slovenije okoli poldneva viden s prostim očesom

Če boste gledali v sonce, morate nujno zaščititi oči.
Fotografija: Če boste opazovali mrk, si ob gledanju v sonce nujno zaščitite oči. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Če boste opazovali mrk, si ob gledanju v sonce nujno zaščitite oči. FOTO: Jože Suhadolnik

Iz Slovenije bo danes viden kolobarjasti sončni mrk. Astronom Andrej Guštin iz zavoda Cosmolab pojasnjuje, da se bo delni mrk v Ljubljani začel ob 11.54, končal pa ob 13.11. V sredini mrka ob 12.32 bo viden tudi s prostim očesom, ob tem pa opozarja, da je za gledanje v sonce treba uporabiti primerno zaščito.

»Ker ležimo na robu območja vidnosti, bo mrk skromen. Pokritega bo le nekaj odstotkov premera Sončeve ploskvice, tako da tudi pri popolnoma jasnem vremenu nihče ne bi opazil, da je mrk, ker je zastrtost sonca izredno majhna,« je pojasnil Guštin.

Kolobarjasti mrk bo najbolje viden od sredine Azije do sredine Atlantika. FOTO: Athit Perawongmetha, Reuters
Kolobarjasti mrk bo najbolje viden od sredine Azije do sredine Atlantika. FOTO: Athit Perawongmetha, Reuters
Zaradi majhne pokritosti bo mrk viden le s primernimi pripomočki, ob sredini mrka pa bo s primerno zaščito najverjetneje opazen tudi s prostim očesom, je povedal Guštin, ki za gledanje v sonce priporoča čim temnejše varilsko steklo.


Najbolj opazen v Kranjski Gori


Pojasnjuje, da bo mrk viden od sredine Azije do sredine Atlantika, najbolje pa na severu Grenlandije. V Sloveniji bo najbolj opazen v Kranjski Gori, najslabše pa v Beli krajini.

Nazadnje je bil mrk v Sloveniji viden 20. marca 2015. Naslednjega delnega bo iz Slovenije moč opazovati 25. oktobra prihodnje leto. Takrat bo zaradi 36-odstotne pokritosti bolje opazen tudi s prostim očesom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije