RAZISKAVA

Šoltes za akcijo »očistimo Slovenijo korupcije«

Objavljeno 28. februar 2012 18.51 | Posodobljeno 28. februar 2012 18.56 | Piše: M. U., STA

Skrajni čas je za politike proti korupciji, ne samo zakone.

Vse več je sistemskih korupcijskih tveganj z vidika ugrabitve države.

LJUBLJANA – Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič pozdravljata raziskavo društva Integriteta o slovenskem sistemu integritete. Oba sta opozorila, da ta dokument potrjuje, da korupcija v Sloveniji obstaja.

Društvo je omenjeno raziskavo o integriteti, transparentnosti ter odgovornosti institucij in sodelovanju med njimi opravilo lani. Vanjo so vključili 13 t. i. stebrov integritete, skupno pa so dobili oceno 63 pri najvišji mogoči oceni 100. Najslabšo oceno je dobilo področje civilne družbe (ocena 40), najvišjo (85) pa Državna volilna komisija.

Korupcija v Sloveniji obstaja

Šoltes predstavljen dokument razume kot pomemben prispevek k zaznavanju integritete in korupcije v Sloveniji. Dokument po njegovih besedah potrjuje, da korupcija v Sloveniji obstaja, težave pa imamo v vseh stebrih, »ki držijo slovensko hišo pokonci«.

Skrajni čas je za proti protikorupcijske politike

Tudi po besedah Bojana Dobovška s fakultete za varnostne vede je raziskava potrdila to, o čemer se govori že dlje časa – da v Sloveniji obstaja sistemska korupcija. Kot je dejal Dobovšek, je zato zdaj skrajni čas, da začnemo oblikovati politike proti korupciji, ne samo zakone. Po njegovi oceni je namreč ključno, da imamo za izhod iz krize državo, ki ne bo skorumpirana, temveč močna in ne z oslabljenim javnim sektorjem.

Občutek, da smo najbolj skorumpirani

»Slovenija ni najbolj skorumpirana država v Evropi, skrb vzbujajoče pa je, da imajo ljudje tak občutek,« je nadaljeval Klemenčič in dodal, da imamo resno krizo zaupanja ljudi v institucije in resno krizo integritete. Zato moramo zdaj začeti pogovore o tem, kaj je treba narediti, da bo bolje. Najprej je treba doseči konsenz, da v Sloveniji korupcija je problem.

Tako je treba začeti s prevzemanjem odgovornosti, ki naj ne bo le kazenska, ocenjuje predsednik protikorupcijske komisije. »Pri nas namreč nihče ne prevzame odgovornosti za nič, dokler to ni štirikrat ugotovljeno s pravnomočno sodbo«, je poudaril. Ko namreč komisije nekaj ugotovijo, se to relativizira, namesto da bi se ukrepalo.

Šoltes pa vzrok za nastanek takega stanja vidi v zapletenosti zakonodaje na eni strani ter v pomanjkanju etičnosti in morale na drugi. Predsednik računskega sodišča zato napoveduje, da bo prej ali slej prišel trenutek, ko se bo po principu ekološke akcije izvedla tudi akcija »očistimo Slovenijo korupcije«.

Policija pospešeno preiskuje korupcijo

Iz Generalne policijske uprave so medtem sporočili, da je policija močno okrepila svojo vlogo pri preiskovanju korupcijskih kaznivih dejanj, saj je samo v zadnjih dveh letih obravnavala 157 korupcijskih kaznivih dejanj in 29 kaznivih dejanj z elementi korupcije. Ob tem poudarjajo, da politiki nimajo nikakršnega vpliva na vodenje kriminalističnih preiskav, saj preiskovalce vodijo le zakonitost, kriminalistična stroka in profesionalnost.

Deli s prijatelji