DIREKTOR URADNEGA LISTA

Šoltes umika kandidaturo

Šoltes danes na vprašanje potez v prihodnje ni odgovoril.
Fotografija: Igor Šoltes
Odpri galerijo
Igor Šoltes

LJUBLJANA – Nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes je po očitkih o političnih pritiskih v zvezi z njegovim imenovanjem za direktorja Uradnega lista RS sporočil, da »v teh političnih igrah ne želi sodelovati«. Zato bo umaknil kandidaturo za to delovno mesto, za katero sicer izpolnjuje vse razpisne pogoje in ima tudi potrebne izkušnje.

Minuli teden je v javnosti završalo, da je generalni sekretar največje vladne stranke LMŠ Brane Kralj politično pritiskal na prvo nadzornico uradnega lista Ireno Prijović. Ta je povedala, da jo je poklical in dejal, da država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja. Prijovićeva je Kralja prijavila Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in protikorupcijski komisiji, ki je že začela postopek. Dogodek je pod drobnogled vzela tudi policija.

Zadeva ima politične posledice, saj Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ. Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec je minuli teden zatrdil, da za klic Prijovićevi ni vedel, Kralj pa je po njegovih besedah ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno. Vendar je zanimanje vzbudila tudi Šarčeva izjava, da Kralju, ki je z njim že nekaj let, verjame bolj kot »raznoraznim drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte«. Šarec je napovedal pogovore o kadrovanju v širšem smislu.

Šoltes je bil vodilni kandidat Desusa na majskih evropskih volitvah, a je ostal pred vrati Evropskega parlamenta. Še pred tem so bila glasna ugibanja, ali se utegne potegovati za prevzem vodenja stranke, kjer je že vrsto let trdno v sedlu Karl Erjavec. Šoltes danes na vprašanje glede potez v prihodnje ni odgovoril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije