DO KONCA JANUARJA

Šolska ministrica razložila načrt vračanja v šole

V šole se bodo po načrtu vlade najprej vrnili učenci in gojenci zavodov za otroke s posebnimi potrebami.
Fotografija: Otroci komaj čakajo šolo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Otroci komaj čakajo šolo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Šolska ministrica Simona Kustec je za medije pred sejo odbora DZ, ki razpravlja o vladni politiki pri odpiranju šol, dejala, da bo vlada o tem odločala do konca tega tedna. Takoj za otroki s posebnimi potrebami se bodo sicer v šolske klopi po vladnem načrtu najprej vrnili učenci prvega triletja osnovnih šol. Če bo vse potekalo idealno, naj bi bila večina otrok sicer spet v šolah do konca januarja.
 

Od 4. januarja na testiranje zaposleni v šolstvu

Kot je pojasnila Kustečeva, skupaj z ministrstvom za zdravje pripravljajo dokončne protokole in informacije v zvezi s hitrim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom. Prednostno se bodo 4. januarja testirali zaposleni v zavodih in osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, za njimi pa tudi učitelji in drugi zaposleni, ki bodo izvajali izobraževanje v prvem triletju. Testiranja bodo po njenih navedbah izvedli s pomočjo mobilnih ekip, ki jih pripravi ministrstvo za zdravje, in sicer v šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv na testiranje, ona pa upa, da se bodo ustrezno odzvali. Po šolah so med zaposlenimi minuli teden že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica.


Če bodo starši izrazili željo ...

Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno. Na novinarski konferenci pred tem je državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Marija Magajne poudarila prav to: testiranje učencev ne bo obvezno.

Vračanje vseh učencev v šole mora biti prepričanju Kustečeve varno in trajno, kar pomeni, da bodo po vrnitvi v šole tam tudi ostali. Vsi, torej zaposleni, otroci in starši, pa bodo morali po njenih besedah spoštovati vse epidemiološke ukrepe in slediti smernicam strokovnega pedagoškega dela. Zaposleni bodo morali slediti tudi priporočilom za izvajanje hitrih testov.
Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Simona Kustec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Šole so že pred časom prejele temeljne okrožnice glede varnega vračanja v šolske klopi, dodatne okrožnice, povezane z izvedbo hitrega testiranja, pa bodo dobile danes čez dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije