Šolar z bobni kot za šalo osvaja odličja

Žiga Kolarič leta pometa s konkurenco. Pri trinajstih je postal državni prvak.
Fotografija: Tolkalistu je pri rosnih 13 letih uspelo razviti sproščen način igranja, ki priča o njegovem perfekcionizmu.
Odpri galerijo
Tolkalistu je pri rosnih 13 letih uspelo razviti sproščen način igranja, ki priča o njegovem perfekcionizmu.

Trinajstletni Žiga Kolarič je učenec osmega razreda OŠ Mladika na Ptuju in sedmega razreda tolkal na Glasbeni šoli Karol Pahor pri profesorju Boštjanu Vavhu. Na nedavnem 49. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije – Temsig je prejel zlato odličje in postal državni prvak. A ne prvič, saj se je mladi tolkalist udeležil že več državnih in mednarodnih tekmovanj ter na vseh dosegel izjemne rezultate.
Že od tretjega leta igra bobne.
Že od tretjega leta igra bobne.

Glasbeni talent je kazal že v zgodnjem otroštvu, ko je ob glasbi s klaviaturo ulovil in posnemal tone in dele skladb v isti, torej točni oziroma dejanski tonaliteti.
 

Izjemen talent


Že pri treh letih je sedel za bobne, a takrat seveda še ni vedel, da bodo prav ti zaznamovali njegovo življenje. V začetku leta 2014, ko je bil star komaj sedem let, se je prvič udeležil 17. regijskega tekmovanja mladih glasbenikov Štajerske in Pomurja ter osvojil zlato priznanje in posebno priznanje za najbolj obetavnega tekmovalca v najnižji kategoriji v disciplini tolkal, to pa mu je prineslo uvrstitev na državno tekmovanje Temsig 2014.


Z zlato plaketo in drugo nagrado je postal državni podprvak, obenem je na državni ravni prejel posebno priznanje za obetavnega tekmovalca. Pred tremi leti je zaradi nadarjenosti in delavnosti že tekmoval v višji starostni kategoriji in na regijski ravni spet zmagal, na 47. državnem tekmovanju mladih glasbenikov pa je osvojil zlato plaketo in drugo nagrado. Istega leta, 2017, se je prvič udeležil 9. mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél 2017 ter v kategoriji tolkala B pometel s konkurenco, prepričljivo zmagal in prejel zlato plaketo.

Glasbeni potencial je leta 2018 v kategoriji elementary potrdil na 10. mednarodnem glasbenem tekmovanju in tako navdušil strokovno komisijo, da sta ga ocenjevalca David Christopher Panzl in Jaka Strajnar imenovala za prejemnika njunih posebnih nagrad. »Žiga pri svojih rosnih letih kaže res izjemen talent, saj se brez problema loti tudi najzahtevnejših programov. Z izostrenimi ušesi mu uspe prisluhniti vsaki najmanjši glasbeni podrobnosti in jo izpiliti do zadnjega tona,« ga pohvali njegov starejši brat Aljaž, član ansambla Petovia kvintet.


Marca letos se je Žiga z 49. državnega tekmovanja, ki je še pred razglasitvijo izrednih razmer potekalo v Mariboru na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška, na katerem so se pomerili tolkalisti, rojeni v letih 2005 in 2006, vrnil z zlato plaketo. Na vseh omenjenih tekmovanjih ga je na klavirju spremljal profesor Tom Hajšek.
 

Vsestranski glasbenik


Tako za učenca kot za njegovega učitelja ter spremljevalca na klavirju udeležba na regijskem, državnem ali mednarodnem tekmovanju pomeni dodaten izziv in motivacijo za delo in razvoj na glasbenem področju. Žigo je vedno spremljal šolski harmonikarski orkester, s čimer je dokazal, da odlično sodeluje tudi z drugimi inštrumenti.


Zadnji dve leti je član Pihalnega orkestra Ptuj, manjših komornih skupin, občasno pa priskoči na pomoč tudi narodno-zabavnemu ansamblu Petovia kvintet, v katerem igra trobento njegov brat Aljaž. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije