POSLABŠANJE RAZMER

Šolanje po prilagojenem modelu C?

Kaj to pomeni, je pojasnil Gregor Pečan.
Fotografija: Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. FOTO: STA
Odpri galerijo
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. FOTO: STA

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je potrdil, da so se danes s predstavniki ministrstva za izobraževanje pogovarjali o poteku šolanja v primeru poslabšanja epidemioloških razmer, da ne bi ponovno zaprli šol. V tem primeru bi šolanje potekalo po prilagojenem modelu C. »To je prilagojen model C, kar pomeni, da se bo polovica učencev od 6. do 9. razreda izobraževala v šoli, druga polovica pa doma. Naslednji teden se pa zamenjajo, učenci prvih petih razredov pa so ves čas v šoli.«


Model B


Sredi februarja je pouk znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov. Danes so se z zimskih počitnic vrnili še šolarji iz zahodnega dela države. Ob vračanju vseh v šole izobraževanje poteka po t. i. modelu B. Pouk v šolah poteka v mehurčku, torej v matičnih učilnicah, učenci pa učilnic ne menjavajo. Tudi malicajo v učilnicah, kosila pa šole organizirajo tako, da se učenci med seboj čim manj mešajo.Za učence prvega triletja podaljšano bivanje poteka v matičnem razredu, medtem ko starše četrtošolcev in petošolcev pozivajo, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.
Prav v zvezi s slednjem so osnovne šole po Pečanovih navedbah konec tedna prejele okrožnico ministrstva, s katero priporoča nošenje zaščitnih mask tudi v razredu za učence od 6. do 9. razreda.

V srednje šole pa so se danes s počitnic vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter tisti, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja.
 

Vsi nazaj v šole


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek povedal, da se je vlada s svetovalno skupino za covid-19 dogovorila, da bodo glede na priporočila stroke na ministrstvu za izobraževanje kljub slabšanju epidemiološke slike v državi priporočili modele, po katerih bi se v šole vrnili tudi ostali srednješolci oz. bi pouk tudi v prihodnje potekal v šolah za vse učence in dijake.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas