SLOVENSKI OBIČAJI

Šokirana nad Slovenci: ne more pozabiti, kako jo je sprejel uradnik

Pravi, da ne idealizira, a je nad nekaterimi navadami Slovenci prijetno presenečena.
Fotografija: Preobuvanje v copate je slovenska posebnost. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Preobuvanje v copate je slovenska posebnost. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Srbkinjo Tamaro, ki se je letos z družino preselila v Slovenijo, iz dneva v dan presenečajo navade Slovencev. »Saj ne idealiziram Slovencev, povsod se najdejo takšni in drugačni, ampak da so sosedje zjutraj prostovoljno redarji na prehodu za pešce zaradi varnosti otrok, ki gredo v šolo ... kapo dol,« je svoje navdušenje izrazila na twitterju. Odkar je v Sloveniji, sicer na twitterju redno piše o kulturnih raznolikostih.

Zaposleni na ministrstvu v pletenih copatah


Z zadnjo objavo je Tamara, sicer mati enega šolarja, dvignila nekoliko več prahu, ko je svojim sledilcem, ki po večini prihajajo iz Srbije, sporočila, da jo je povsem presenetilo, ko je morala otroku za šolo kupiti copate. Njenemu začudenju pe ni bilo konca, ko je opazila, da se preobuvajo tudi zaposleni v pisarnah – na ministrstvu za izobraževanje so jo sprejeli kar v pletenih copatah.

Slovenci radi nosimo copate in drugo udobno obutev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Slovenci radi nosimo copate in drugo udobno obutev. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Včeraj smo šli v trgovino po copate za šolo. V Sloveniji se otroci preobujejo, niso v čevljih, športnih copatah ali škornjih ves dan. Po podjetjih v Sloveniji je enako, zaposleni so v copatah v pisarnah. Najboljše pa se mi je zdelo, ko me je pri nostrifikaciji diplome na ministrstvu sprejel moški v pletenih copatah.« Komentarjev k temu je bilo veliko, saj se v Srbiji načeloma ljudje ne sezuvajo niti v stanovanjih, ko pridejo na obisk, kaj šele v javnih ustanovah. So pa nekateri opozorili Tamaro, da je bila navada preobuvanja v šoli pred nekaj desetletji tudi v Srbiji in BiH, ko je bila jugoslovanska država še celovita.

Slovenska navada preobuvanja in nošenja copat se prenaša iz generacijo v generacijo. Gotovo je, da sezuvanje ni po volji vsakogar, a dejstvo je, da je bolj higienično, udobnejše in tudi občutek je bolj domač, čeravno smo v službi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije