VSE MLAJŠI POTREBUJEJO BOLNIŠNIČNO POMOČ

Šokiralo vas bo: toliko je star najmlajši pacient v intenzivni enoti

Povprečna starost na intenzivnem oddelku je precej nižja kot v prejšnih valovih.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše

Koronastatistika je iz dneva v dan slabša. Porastu števila novih okužb že sledi tudi polnjenje bolnišničnih oddelkov s covidnimi pacienti. Danes bolnišnično pomoč potrebuje 217 ljudi, od tega 45 intenzivno pomoč. Večina se jih zdravi v UKC Ljubljana, od koder prihaja tudi podatek o starosti najmlajšega pacienta.

V UKC Ljubljana je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 69 oseb na covidnih oddelkih, med njimi 19 na enotah intenzivne terapije (dve osebi na ginekološki kliniki). Povprečna starost hospitaliziranih na oddelkih je 60 let, na enotah intenzivne terapije 61 let (nista upoštevani porodnici na ginekologiji, ki sta stari 41 in 42 let). Najmlajši bolnik na oddelku ima 25 let, v enoti intenzivne terapije pa 24.

Po podatkih vlade je najmlajši covidni bolnik v državi, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, star 19 let.


Oba mlada bolnika necepljena


Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki, je opozoril, da bolnišnično obravnavo potrebujejo vse mlajši posamezniki. Povprečna starost na intenzivnem oddelku je precej nižja kot v prejšnih valovih; danes je 55 let, v prvem valu je bila 68 let, v drugem valu 70 let, v tretjem valu 64 let. 

»Nihče ni varen pred okužbo, še posebej necepljena populacija. Najmlajši bolnik povsem brez pridruženih kroničnih bolezni na navadnem oddelku je star 27 let,« je povedal Jereb. Najmlajša hospitalizirana bolnika na navadnem in intenzivnem oddelku sta oba necepljena. Virusa je v populaciji veliko, zato nezaščiteni pogosteje zbolevajo, teh pa je več med mlajšo populacijo. Cepljenje po njegovem ščiti pred kritičnim potekom bolezni, pred smrtjo. Od 18 bolnikov na intenzivni terapiji sta samo dva popolnoma cepljenja. Oba imata sočasne kronične bolezni, eden tudi hudo imunsko pomankljivost.

»Otroci zbolevajo redkeje, posamezni otroci pa potrebujejo bolnišnično zdravljenje,« je še pojasnil Jereb. dejal je, da so pripravljeni na dodatni sprejem bolnikov, da pa to ne bo šlo v nedogled, ne da bi trpeli drugi oddelki, saj je število kadra omejeno.

image_alt
Pozor, pogoj PCT odslej tudi za obisk frizerja, zdravstvenih ustanov ...


image_alt
Pretresljiva izkušnja: Zaradi »svobodne volje« bo 30-letnica vsak čas na pokopališču

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije