RAZKRITJE

Šokantno: slovenska igralka razkrila spolno nadlegovanje na AGRFT

Pravi, da jo je nadlegoval znani igralec in profesor igre.
Fotografija: Mia Skrbinac. FOTO: Planet TV
 
Odpri galerijo
Mia Skrbinac. FOTO: Planet TV  

Dramska in filmska igralka Mia Skrbinac je na ljubljansko univerzo vložila prijavo o spolnem nadlegovanju. Kot pravi, jo je v času študija na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo dve leti spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre. Dekan Tomaž Gubenšek napoveduje ostre ukrepe, je poročala TV Slovenija.

Igralka je za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga sicer ne imenuje, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje tako na urah igre, 'zapakirano v študijski proces', kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. »Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje.« Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za televizijo potrdila, da se je to res dogajalo.»Izraba pozicije moči je huda oblika manipulacije in kot taka moralno in etično seveda nesprejemljiva,« je poudarila igralka Nataša Barbara Gračner, ki je tudi profesorica na akademiji, igralec Saša Tabaković pa meni: »Moje pričakovanje je, da bo akademija prioritetno zaščitila žrtve, da bo zelo dobro ugotovilo, kaj se je v resnici dogajalo, in da bodo profesorji, ki so bili v ta pojav vpleteni, sankcionirani.«

Mia Skrbinac je prijavo o spolnem nadlegovanju vložila na ljubljansko univerzo, o ovadbi na policijo pa še razmišlja. Profesorja ne želi poimensko razkriti, ker da njena izkušnja ni izjema.


Univerza obžaluje, dekan napoveduje ukrepe


Dekan Gubenšek napoveduje ukrepe, čeprav po njegovih navedbah doslej niso prejeli še nobene prijave.»V vsakem primeru bo reakcija ostra. Sem popolnoma netoleranten do teh stvari, študenti morajo biti zavarovani, da se počutijo varne med študijem,« je dejal za TVS.

Na Univerzi v Ljubljani po poročanju TVS obžalujejo takšna dogajanja, vsako prijavo pa obravnavajo skrajno resno. Da je spolno nadlegovanje in nasilje na fakultetah težava, potrjuje tudi ustanovitev skupine za prepoznavanje različnih oblik nasilja v akademskem prostoru. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije