OKOLJSKA KATASTROFA

Šokantne fotografije: Blejsko jezero umira, prebivalci kličejo na pomoč (FOTO)

Nam grozi okoljska katastrofa? Blejski župan opozarja ...
Fotografija: Blejsko jezero 17. marca 2020. FOTO: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Blejsko jezero 17. marca 2020. FOTO: Dejan Javornik, Delo

Kljub izrednim razmeram v Sloveniji župan občine Bled opozarja, da Blejsko jezero potrebuje urgentno pomoč države. V odprtem pismu, ki so ga poslali v državni zbor, predsedniku republike, vladi, državnemu svetu opozarjajo, da imajo na Bledu poleg epidemije še enega velikega bolnika.

FOTO: Dejan Javornik, Delo
FOTO: Dejan Javornik, Delo


Slovenski turistični biser zaradi razraščanja cianobakterij – fitoplanktona, ki vodo obarva v rdeče – cveti že od novembra in letos še bolj kot kadar koli doslej.

Tudi podatki Arsa kažejo, da se je ekološko stanje jezera v zadnjih letih še poslabšalo, in to predvsem zaradi prometne obremenitve na glavni cesti Bled–Bohinj, ki poteka ravno mimo jezera.

FOTO: Dejan Javornik, Delo
FOTO: Dejan Javornik, Delo


»Omejitev prometa ob jezerski skledi bo mogoča šele po izgradnji južne razbremenilne ceste (JRC). Projekt, ki se vleče nerazumno dolgo in za katerega je odgovorna država, naj bi stal približno 30 milijonov evrov. Glede na vse prihodke, ki se stekajo v državno blagajno iz blejskega in bohinjskega gospodarstva, menimo, da to za državo ne smelo biti težava. Vrednosti ohranitve Blejskega jezera se ne da izmeriti v denarju, jasno pa je, da je projekt izgradnje JRC ekonomsko več kot upravičen,« je zapisal župan Janez Fajfar.



Pojasnjuje, da veliko storijo za osveščanje občanov, kar je občino stalo nekaj milijonov evrov, a ti ukrepi niso dovolj. Župan Fajfar poziva odgovorne, naj zavarujejo Blejsko jezero in tako ohranijo izjemno naravno in kulturno dediščino, ki je del našega okolja. 

FOTO: Dejan Javornik, Delo
FOTO: Dejan Javornik, Delo


Blejsko jezero je v lasti države, ki pa po besedah Fajfarja nima niti podrobnega načrta upravljanja, zato državnikom skupaj s strokovno javnostjo predlaga dve najpomembnejši točki: podroben načrt upravljanja jezera, ki naj zagotovi potrebne ukrepe države za izboljšanje stanja jezera, in izgradnjo prepotrebne južne razbremenilne ceste.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije