NESTRINJANJE

Šok na nacionalki: odstopila je Manica Janežič Ambrožič

Odgovorna urednica Informativnega programa Televizije Slovenija je odstopila, ker se ne strinja s programsko-produkcijskim načrtom za prihodnje leto. Vodstvo je menda zelo presenečeno.
Fotografija: Manica Janežič Ambrožič. FOTO:  Roman Šipić
Odpri galerijo
Manica Janežič Ambrožič. FOTO:  Roman Šipić

Manica Janežič Ambrožič je odstopila s položaja odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija. Kot poroča RTV Slovenija, se ne strinja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za Informativni program Televizije Slovenija za leto 2022, o katerem smo poročali v četrtek.

Štiriletni mandat je začela 26. marca 2018. Kot kandidatka za odgovorno urednico je od članov uredništva Informativnega programa dobila 70-odstotno podporo. Na to mesto jo je takrat predlagala Ljerka Bizilj, ki je bila direktorica TV Slovenija, imenoval pa jo je takratni generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Obetajo se spremembe

image_alt
Ukinili bi oddajo s Tanjo Gobec, skrajšali Odmeve in Dnevnik

Na spletnem portalu rtvslo poročajo, da je za vodstvo odstop presenečenje in da jo je Valentin Areh, vršilec dolžnosti direktorja pozival, naj ne odstopi. Vodstvo vršilca dolžnosti odgovornega urednika za zdaj še ne bo imenovalo. Dogovorili so se, da bo delo vršilke dolžnosti odgovorne urednice Informativnega programa opravljala Manica Janežič Ambrožič.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je v četrtek napovedal, da bo v ponedeljek programski svet obravnaval načrt, v katerem predvidevajo ukinitev in krajšanje nekaterih informativnih oddaj. Vodstvo RTV Slovenija sicer pojasnjuje, da so spremembe nujne, zaradi kadrovskega manka in tudi zaradi upada gledanosti informativnih oddaj. Grah Whatmough je za Delo pred dnevi dejal, da mora RTV Slovenija po zakonu kot javna služba zagotavljati določene vsebine ne glede na morebitno gledanost, poslušanost ali branost.

image_alt
Koliko zaposlenih ima RTV Slovenija in koliko so plačani

Znano je, da se RTV Slovenija sicer sooča s težavami zaradi prekoračitve porabe dodeljenih sredstev, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov za napovedano spremembo programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Prevelika poraba je bil tudi eden izmed glavnih razlogov, da je pred kratkim z mesta direktorice TV Slovenija odletela Natalija Gorščak. Zamenjal jo je Valentin Areh. RTV Slovenija se financira z RTV-prispevki, na leto pobere približno sto milijonov evrov. A ta denar hitro tudi porabijo, saj zaposlujejo več kot dva tisoč ljudi. Ob tem imajo še kopico zunanjih sodelavcev, s katerimi sodelujejo prek pogodb.

image_alt
Za 12,75 evra na mesec proračun RTV dobi skoraj 100 milijonov

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije