VLADA UMAKNILA ZAKON

So se sodniki prehitro veselili Golobovega darila 600 evrov? Tako je odločila vlada

Dominika Švarc Pipan: Glede na mnenje zakonodajno-pravne službe si želimo vzeti še nekaj časa, da preverimo, ali so predlagane rešitve res najboljše in skladne z ustavo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Poslanci bi se morali jutri, v petek, na zahtevo koalicije sestati na izredni seji, na kateri bi med drugim obravnavali vladni predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, a se ne bodo. DZ bi moral zakon obravnavati po nujnem postopku, a je bil predlog vlade, ki bi pravosodnim funkcionarjem omogočil mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, danes umaknjen.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je na novinarski konferenci pojasnila, da se je vlada odločila »da predlog zakona za enkrat umaknejo« in ga želijo ponovno proučiti »v luči odprtih vprašanj, na katere je ta teden opozorila zakonodajno-pravna služba DZ«. V vladi bodo preverili, kakšne pripombe je napisala pravna služba DZ, in predlog ponovno proučili. 

Ministrica je dodala, da si vlada prizadeva, da bi našli dolgoročno sistemsko rešitev za pravosodni sistem, saj je ta kadrovsko podhranjen, prav tako so slovenski sodniki najslabše plačani v evropskem prostoru. 

Za zdaj ostaja odprto vprašanje, kako bo vlada Roberta Goloba rešila ta zaplet. Ministrica si želi, da bi našli ustrezno oz. ustavno-pravno podlago, da bi uredili začasni dodatek. »Če se bo izkazalo, da to ni mogoče, bo treba pripraviti celovito plačno reformo za pravosodje.«

Napovedala je, da bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik prihodnji teden sklicala sestanek s predstavniki bodočega pravosodnega stebra v javnem plačnem sistemu.

Višina dodatka 600 evrov po predlogu, ki je zdaj umaknjen, ne bi bila odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bi bil izplačan v enaki višini vsem upravičencem. Po ocenah ministrstva za pravosodje bi ta dodatek prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev.

image_alt
Predsednik vlade z darilom sodnikom in tožilcem: prihaja dodatek v višini 600 evrov bruto

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije