KAMNIK

Sodni izvršitelj
 na disciplinski

Objavljeno 16. marec 2011 19.15 | Posodobljeno 16. marec 2011 21.00 | Piše: Ksenija Koren
Ključne besede: sodni izvršitelj

Minister Zalar zoper Hojsa odredil disciplinski postopek

Hojs je od 47 slovenskih sodnih izvršiteljev edini, ki v obvestilih tudi grozi s policijo, pravijo v družbi Pravnik, d. o. o., ki ga je prijavila ministru.
LJUBLJANA, KAMNIK – Pravosodni minister Aleš Zalar je zoper sodnega izvršitelja iz Kamnika Marjana Hojsa odredil disciplinski postopek, saj naj bi bili izvršitelji pri svojem delu celo nasilni, vedli so se nedostojno in nemoralno. Na ljubljansko družbo Pravnik, d. o. o., ki je prijavila Hojsa, se je namreč obrnilo več posameznikov, ki se srečujejo s finančnimi težavami in odplačevanjem dolgov. Kot so nam pojasnili z ministrstva, se bo moral Hojs zagovarjati zaradi očitkov iz sklepa o disciplinskem postopku. Kazni, ki ga lahko doletijo, pa so od pisnega ali javnega opomina do denarne kazni ali celo odvzema pravice opravljanja dejanj izvršbe ali zavarovanja.

Med tistimi, katerih zgodba je romala k ministru, je tudi M. Z. Svojo izkušnjo s Hojsovo ekipo nam je opisal tako: »Obiskala sta nas pomočnika izvršitelja Marjana Hojsa iz Kamnika v stanovanjsko-poslovni hiši, kjer ima sestra sedež podjetja, toda zaradi finančnih težav njeno podjetje ne posluje že dobro leto. Izvrševala sta rubež dolga, ki je nastal med poslovanjem podjetja, toda pisarna je zaprta in tudi premičnin v prostoru ni več.« Na istem naslovu ima sedež podjetja tudi sam, ukvarja se z avtoprevozništvom.

»Ker so v moji prisotnosti fotografirali tovorna vozila pred hišo, moje osebno vozilo in hišo, ki je last očeta, sem jim kot njen brat osebno povedal in izkazal dokumente, da so tovorna vozila last mojega podjetja, da sestrino podjetje ne posluje več in da naj prenehajo,« opisuje M. Z., ki poudarja, da so bili celo na tovornih vozilih napisi z imenom njegovega podjetja. Hojsovi pomočniki se niso odzvali na njegove prošnje, temveč so nadaljevali pritisk. Čeprav je bil dolg sestrin, so klicali na mobilni telefon kar njega in spraševali, kdaj bo plačal dolg za sestro, ter »naj se dobimo ob 18. v bližnji gostilni. Povedal sem jim, da potrebujem tovorna vozila in da mi jih ne smejo zaseči, ker sem službeno vezan na prevoz za naročnike iz Zagreba in da s tem nimam nič. Ker pritiskov nisem mogel več prenašati, sem odšel do družbe Pravnik, d. o. o., kjer so mi sestavili pritožbo kot tretja stranka v postopku (dokazovanje moje lastnine), in mi je sodnik ugodil.« Ogorčen je, da je moral dejstvo, da s sestrinimi dolgovi nima nič, dokazovati na sodišču, »moral sem dokazovati svojo lastnino, jo zavarovati in plačati stroške, ki jih ne potrebujem«. Odkar ima sodniški sklep, ga sicer ne nadlegujejo več, prejel pa je celo klic, da »naj bi sodnik poklical izvršitelja Marjana Hojsa … Ne vem. Imam pa mir.«

Hojsova ekipa, tako trdijo tisti, ki so dosegli, da je zoper njo sprožen disciplinski postopek, pri pritiskih uporablja tudi facebook. »Po spletnem omrežju iščejo dolžnike in njihove sorodnike, jih dodajajo za prijatelje in jim grozijo,« pravi eden od prizadetih. V družbi Pravnik, d. o. o., so sicer ministrstvu za pravosodje posredovali osem konkretnih primerov, zbirajo pa še nove, trenutno jih imajo devet. Zato vse, ki imajo s Hojsovo ekipo slabe izkušnje, pozivajo, naj se oglasijo. Hojs naj bi za svoje pomočnike zaposloval predvsem silake, ki naj bi delo opravljali brez uporabe ustreznih legitimacij. »Naj dela kot preostali. Verjamem, da bo disciplinski postopek, ki ga je zoper njih uvedlo ministrstvo, učinkovit in da bodo začeli delati kot preostali,« pravi eden od tistih, ki so Hojsa prijavili ministrstvu za pravosodje.

Sodnega izvršitelja iz Kamnika smo včeraj za pojasnila klicali v podjetje in na mobilno številko, a ga nismo dobili.
Odškodninsko odgovoren za pomočnike

V Sloveniji deluje 47 izvršiteljev. Medtem ko so za to funkcijo določeni minimalni pogoji, kar zadeva izobrazbo, za njegove pomočnike, ki na terenu največkrat izvajajo postopke, ne obstajajo nobene izobrazbene zahteve. Edini pogoj za pridobitev funkcije izvršiteljevega pomočnika je, da je posameznik nekaznovan. Z ministrstva na vprašanje, ali zaradi slabih izkušenj s Hojsovo ekipo morebiti načrtujejo zaostritev teh pogojev, odgovarjajo, da ne. Pojasnjujejo: »Pomočniki izvršitelja delujejo v imenu in na račun izvršitelja. Ta pa je tudi odgovoren za morebitno škodo, ki jo pri opravljanju posameznih dejanj povzročijo njegovi pomočniki.« Za pomočnika je odškodninsko in disciplinsko odgovoren.
Deli s prijatelji