SPREMEMBE

Socialna pomoč nič več v denarju?

Objavljeno 15. september 2020 09.03 | Posodobljeno 15. september 2020 09.03 | Piše: A. L.

Tako se bo zagotovilo, da bodo pomoč dobile osebe, ki so pomoči potrebne. Tisti, izrabljajo denarno socialno pomoč za nakup luksuznih dobrin, mamil ipd., pa naj bodo primerno sankcionirani, piše predlagatelj pobude.

Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo
»Denarna socialna pomoč naj se nadomesti s pomočjo v obliki bonov,« se glasi pobuda, ki so jo na vlado naslovili iz poslanske skupine Slovenska nacionalna stranka (SNS). 

»Politika socialnega varstva se lahko vrši bodisi v denarni obliki bodisi v naravi. Po našem mnenju je treba dati prednost prejemkom v naravi. Le tak ukrep temelji na pravičnosti in solidarnosti med sodržavljani,« pišejo. Menijo, da bi bilo bolje prejemke zagotoviti v obliki bonov: »Ti boni naj bodo namenjeni za nakup prehrambnih izdelkov, izdelkov za higieno, oblačil ter drugih nujno potrebnih potrebščin. Bon naj velja le za tekoči mesec brez možnosti prenosa na drugo osebo.« Če se sredstva za določeni mesec ne porabijo, jih v drugi mesec ne bi bilo mogoče prenesti.

Po njihovem mnenju bi s takšnim ukrepom zagotovili, »da bodo pomoč dobile osebe pomoči potrebne, osebe, ki izrabljajo denarno socialno pomoč za nakup luksuznih dobrin, mamil ipd., pa naj bodo primerno sankcionirane«.

Za odziv smo zaprosili pristojno ministrstvo. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.
Deli s prijatelji