IDILA V HRIBIH

Snega do tri metre, a kaj, ko ne smemo iz občin (FOTO)

V više ležečih delih Slovenije je obilica snega. Smučišča so še vedno zaprta, prav tako bodo na snegu zaradi omejitev na občine uživali le redki.
Fotografija: Pokljuka v torek zvečer. FOTO: kamera Arsa
Odpri galerijo
Pokljuka v torek zvečer. FOTO: kamera Arsa

V zadnjih dneh je v slovenskem pogorju zapadlo kar veliko snega. Kot piše agencija za okolje, je predvsem v visokogorju Julijcev nad 2000 metri snežna odeja debela od 1,5 metra do skoraj tri. Nižje je zaradi prehoda v dež zapadlo bistveno manj snega, v sredogorju večinoma okoli 50 centimetrov. Bistveno manj snega je tudi na območju Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodnih Karavank. 

 
Preberite tudi:

Poplavljalo ves večer in vso noč, na terenu več kot sto gasilcev (FOTO)



Zaradi mokrega vremena pred tem in nato veliko snežnih padavin obstaja velika nevarnost plazov. »Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju Julijskih Alp v sredo velika, 4. stopnje. Na številnih pobočjih pričakujemo spontane snežne plazove. Tudi ponekod v sredogorju se bo nevarnost plazov povečala na 3. stopnjo. V nadaljevanju tedna se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala. Zaradi razmeroma hladnega in oblačnega vremena bo proces stabilizacije upočasnjen. Nevarnost snežnih plazov bo tako dalj časa ostala znatna, 3. stopnje. Zaradi nestabilne in globoke snežne odeje za nekaj časa odsvetujemo obisk gora,« piše agencija za okolje. 


Na priljubljenem gorenjskem smučišču je kar 140 centimetrov visoka snežna odeja, na Krvavcu je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, Pokljuka se dobesedno kopa v snegu, prav tako Kranjska Gora.
 

Slovenski hribi ponujajo te dni veliko zimskih radosti, a le za tiste, ki živijo v »pravi« občini. Preostali, kot na primer Ljubljančani ali Štajerci, snežnih užitkov te dni zaradi ukrepov vlade in omejitve gibanja na občine ne bodo deležni.

Smučišča pa tako in tako ne obratujejo, poraja se vprašanje, ali decembra sploh bodo. Vsa so v pripravljenosti in čakajo na vlado.

Prav tako se z novozapadlim snegom kiti Planica, kjer bo konec tedna potekalo svetovno prvenstvo v poletih. Brez gledalcev seveda. 

 
Snežne razmere. FOTO: Arso
Snežne razmere. FOTO: Arso

Velika nevarnost snežnih plazov v visokogorju. FOTO: Arso
Velika nevarnost snežnih plazov v visokogorju. FOTO: Arso



Kot smo že poročali, so bile zimske službe na delu v torek popoldne in zvečer na Gorenjskem

Imate zgodbo za nas? Fotografije ali posnetke? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije